Przepis Pascala Brodnickiego: Placuszki warzywne z cukinią, marchwią i ziemniakami w sosie ziołowo-śmietanowym
Autorem przepisów jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy – Smaż jak szef kuchni.
Przepis na: 2 porcje
Składniki na danie: Placuszki warzywne z cukinią, marchwią i ziemniakami w sosie ziołowo-śmietanowym
- starta marchewka – 2 sztuki
- starta cukinia – 2 sztuki
- starte ziemniaki – 2 sztuki
- roztrzepane jajko – 1 sztuka
- starty parmezan – 2 łyżki
- posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
- curry lub inna przyprawa – 1 łyżka
- mąka – 3 łyżki
- gęsta śmietana – 125 mililitrów
- czerwona papryka, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
- posiekana mięta – 1 łyżka
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 40 mililitrów
- posiekana kolendra – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Sos: paprykę pokrojoną w kostkę wymieszaj ze śmietaną, miętą, kolendrą, solą i pieprzem.
- W miseczce odsącz cukinię, ziemniaki i marchewkę. Następnie wymieszaj z jajkiem, parmezanem, mąką, natką pietruszki i łyżką curry.
- Na patelni podgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i smaż placuszki przez ok. 3-5 min z każdej strony. Podawaj z sosem.