Przepis Pascala Brodnickiego: Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanowym z curry
Autorem przepisu jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy – Smaż jak szef kuchni.
Przepis na: 4 porcje
Składniki na danie: Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanowym z curry
- filety z dorsza bez skórki, pokrojone w paluszki – 400 gramów
- naturalne płatki kukurydziane, zmiksowane na puder – 150 gramów
- żółtko rozbełtane z odrobiną wody, solą i pieprzem – 2 sztuki
- mąka – 100 gramów
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 100 mililitrów
- curry w proszku – 1 łyżka
- umyty i pokrojony szpinak – 1 kilogram
- płynna śmietana – 150 mililitrów
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Obtocz rybę w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych, pamiętając by dobrze dociskać panierkę. Tak przygotowane filety odstaw na bok.
- Podgrzej w garnku 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż szpinak na mocnym ogniu przez około 4 minuty, następnie odcedź go i z powrotem przełóż do garnka. Dodaj śmietanę, sól, pieprz oraz curry i podgrzewaj całość przez 5 minut.
- Na głębokiej patelni podgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni i smaż rybę przez 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Przygotowane paluszki rybne podawaj ze szpinakiem. Bon appétit!