Przepis Pascala Brodnickiego na Tagliatelle z cukinią i suszonymi pomidorami

Tagliatelle-z-cukinią-i-suszonymi-pomidorami_Pascal-dla-Rama-Smaż-jak-szef-kuchni

Przepis dla 2 osób
Czas przygotowania dania: Tagliatelle z cukinią i suszonymi pomidorami – 10 min.
Czas gotowania: 15 min.

Składniki na danie: Tagliatelle z cukinią i suszonymi pomidorami

  • 250 g makaronu tagliatelle ugotowanego al dente wg wskazówek na opakowaniu
  • 3 małe cukinie bez pestek i bez skóry
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 20 g suszonych pomidorów
  • 50 ml Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant z oliwą z oliwek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 30 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obrane cukinie oraz suszone pomidory pokrój w słupki
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Wrzuć czosnek, cukinie i suszone pomidory i podsmażaj przez 5 minut podsmaż na dużym ogniu
  3. Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, sól i pieprz. Podgotuj całość 2 minuty
  4. Dodaj makaron na patelnię i wymieszaj, by całość pokrył sos.
  5. Nałóż porcje na talerze, udekoruj natką i parmezanem, a pozostałą część zostaw na patelni, dodaj resztę natki i parmezanu i postaw na podkładce na stole.

 

Jeżeli chcesz, do dania możesz dodać wcześniej usmażonego kurczaka, łososia lub indyka.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (216 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...