Przepis Pascala Brodnickiego na Tagliatelle z cukinią i suszonymi pomidorami
Przepis dla 2 osób
Czas przygotowania dania: Tagliatelle z cukinią i suszonymi pomidorami – 10 min.
Czas gotowania: 15 min.
Składniki na danie: Tagliatelle z cukinią i suszonymi pomidorami
- 250 g makaronu tagliatelle ugotowanego al dente wg wskazówek na opakowaniu
- 3 małe cukinie bez pestek i bez skóry
- 150 ml gęstej śmietany
- 20 g suszonych pomidorów
- 50 ml Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant z oliwą z oliwek
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- 30 g startego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Obrane cukinie oraz suszone pomidory pokrój w słupki
- Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Wrzuć czosnek, cukinie i suszone pomidory i podsmażaj przez 5 minut podsmaż na dużym ogniu
- Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, sól i pieprz. Podgotuj całość 2 minuty
- Dodaj makaron na patelnię i wymieszaj, by całość pokrył sos.
- Nałóż porcje na talerze, udekoruj natką i parmezanem, a pozostałą część zostaw na patelni, dodaj resztę natki i parmezanu i postaw na podkładce na stole.
Jeżeli chcesz, do dania możesz dodać wcześniej usmażonego kurczaka, łososia lub indyka.