Przepis na Orzechowy Odrywaniec

Czy jest coś lepszego w zimne listopadowe popołudnie niż kubek gorącej kawy, książka lub ulubiony serial i pachnące w całym domu ciasto? Jeśli i Twoja odpowiedź brzmi: „Nie!”, koniecznie zapoznaj się z przepisem na błyskawiczny i prosty Orzechowy Odrywaniec! Gwarantujemy, że gdy je upieczesz, żaden z domowników nie będzie chciał uciec od stołu!

orzechowy odrywaniec

fot. Diamant

Składniki na Orzechowy Odrywaniec

 

Składniki ciasta:

  • 250 g mleka
  • 100 g cukru (np. Dry Demerara Diamant)
  • 7 g drożdży instant
  • 500 g mąki
  • 60 g miękkiego masła
  • Jajko
  • Szczypta soli

 

Składniki nadzienia:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru (np. Dry Demerara Diamant)
  • 20 g roztopionego masła
  • syrop trzcinowy do polania (np. Diamant) 

 

Sposób przygotowania:   

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać w misce i zagnieść. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem z pomocą pędzelka. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem, mieszanką posypać równomiernie ciasto. Zwinąć od dłuższego boku jak roladę. Pokroić w ok 2 cm plastry, umieścić jeden przy drugim w keksówce, uprzednio natłuszczonej i posypanej mąką. Wierzch posmarować masłem, polać syropem i dokładnie go rozsmarować. Piec 30 minut w 200 st.C. Po ostudzeniu wyciągnąć z formy i odrywać kawałki. Można dodatkowo polać syropem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (245 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasia87g  24 listopada 2017 10:15

    wygląda pysznie

    Odpowiedz
  2. linea  24 listopada 2017 10:37

    Uwielbiam orzechy i ciasta orzechowe 🙂 Narobiłam sobie smaka 🙂 A dzisiaj rano miałam jeszcze ochotę na makowca. Dobrze, że do ciastkarni nie mam daleko 🙂

    Odpowiedz
    • Joanna007  24 listopada 2017 19:29

      Orzechowce i makowce lubię i ja 🙂 Chętnie zjadłabym makowca ale czekam do świąt żeby zrobić.

      Odpowiedz
      • Jaworka  11 grudnia 2017 12:30

        Też uwielbiam ciasta z takimi smakami i odrywaniec fajna nazwa niedawno byłam na imprezie rodzinnej i był chlebek przez pania domu upieczony tez taki odrywaniec -pyszny prosiłamo przepis ale udała że nie słyszy no i taknaprawde to mnie zbyła bo obiecała że mi przyśle przepis i do tej pory nie ma

        Odpowiedz
        • Joanna007  11 grudnia 2017 12:52

          Szczerze przyznam że ja też nie wszystkimi przepisami lubię się dzielić… Potem przepis rozchodzi się po znajomych i popisać się nie można 😉 Ale takich ciast z tajemniczą recepturą mam tylko trzy, wszystkim innym się dzielę.

          Odpowiedz
          • Jaworka  11 grudnia 2017 17:30

            Najwyraźniej nie chce sie dzielić tym przepisemwięc nie nalegam dalej

  3. Aneta  24 listopada 2017 13:36

    Mega! <3

    Odpowiedz
  4. Margaretkaw  24 listopada 2017 14:53

    Wygląda bardzo smacznie i ma pewno tak samo smakuje 🙂 Muszę kiedyś zrobić, bo bardzo lubię ciasta drożdżowe, jednak w takiej wersji jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  5. malutka20  24 listopada 2017 18:53

    Mniam myślę, że to może być moje ulubione ciasto. Zredukowałabym jedynie trochę cukru, bo nie lubię gdy jest za słodko. Ale orzechy to świetny ponysl.

    Odpowiedz
  6. luna341  11 grudnia 2017 17:52

    Smakowitości

    Odpowiedz
  7. martucha180  17 grudnia 2017 18:30

    Zjadłabym cały!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany