Przepis na Orzechowy Odrywaniec
Czy jest coś lepszego w zimne listopadowe popołudnie niż kubek gorącej kawy, książka lub ulubiony serial i pachnące w całym domu ciasto? Jeśli i Twoja odpowiedź brzmi: „Nie!”, koniecznie zapoznaj się z przepisem na błyskawiczny i prosty Orzechowy Odrywaniec! Gwarantujemy, że gdy je upieczesz, żaden z domowników nie będzie chciał uciec od stołu!
Składniki na Orzechowy Odrywaniec
Składniki ciasta:
- 250 g mleka
- 100 g cukru (np. Dry Demerara Diamant)
- 7 g drożdży instant
- 500 g mąki
- 60 g miękkiego masła
- Jajko
- Szczypta soli
Składniki nadzienia:
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g cukru (np. Dry Demerara Diamant)
- 20 g roztopionego masła
- syrop trzcinowy do polania (np. Diamant)
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać w misce i zagnieść. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem z pomocą pędzelka. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem, mieszanką posypać równomiernie ciasto. Zwinąć od dłuższego boku jak roladę. Pokroić w ok 2 cm plastry, umieścić jeden przy drugim w keksówce, uprzednio natłuszczonej i posypanej mąką. Wierzch posmarować masłem, polać syropem i dokładnie go rozsmarować. Piec 30 minut w 200 st.C. Po ostudzeniu wyciągnąć z formy i odrywać kawałki. Można dodatkowo polać syropem.
wygląda pysznie
Uwielbiam orzechy i ciasta orzechowe 🙂 Narobiłam sobie smaka 🙂 A dzisiaj rano miałam jeszcze ochotę na makowca. Dobrze, że do ciastkarni nie mam daleko 🙂
Orzechowce i makowce lubię i ja 🙂 Chętnie zjadłabym makowca ale czekam do świąt żeby zrobić.
Też uwielbiam ciasta z takimi smakami i odrywaniec fajna nazwa niedawno byłam na imprezie rodzinnej i był chlebek przez pania domu upieczony tez taki odrywaniec -pyszny prosiłamo przepis ale udała że nie słyszy no i taknaprawde to mnie zbyła bo obiecała że mi przyśle przepis i do tej pory nie ma
Szczerze przyznam że ja też nie wszystkimi przepisami lubię się dzielić… Potem przepis rozchodzi się po znajomych i popisać się nie można 😉 Ale takich ciast z tajemniczą recepturą mam tylko trzy, wszystkim innym się dzielę.
Najwyraźniej nie chce sie dzielić tym przepisemwięc nie nalegam dalej
Mega! <3
Wygląda bardzo smacznie i ma pewno tak samo smakuje 🙂 Muszę kiedyś zrobić, bo bardzo lubię ciasta drożdżowe, jednak w takiej wersji jeszcze nie jadłam.
Mniam myślę, że to może być moje ulubione ciasto. Zredukowałabym jedynie trochę cukru, bo nie lubię gdy jest za słodko. Ale orzechy to świetny ponysl.
Smakowitości
Zjadłabym cały!