Przepis na Orzechowy Odrywaniec
Czy jest coś lepszego w zimne listopadowe popołudnie niż kubek gorącej kawy, książka lub ulubiony serial i pachnące w całym domu ciasto? Jeśli i Twoja odpowiedź brzmi: „Nie!”, koniecznie zapoznaj się z przepisem na błyskawiczny i prosty Orzechowy Odrywaniec! Gwarantujemy, że gdy je upieczesz, żaden z domowników nie będzie chciał uciec od stołu!
Składniki na Orzechowy Odrywaniec
Składniki ciasta:
- 250 g mleka
- 100 g cukru (np. Dry Demerara Diamant)
- 7 g drożdży instant
- 500 g mąki
- 60 g miękkiego masła
- Jajko
- Szczypta soli
Składniki nadzienia:
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g cukru (np. Dry Demerara Diamant)
- 20 g roztopionego masła
- syrop trzcinowy do polania (np. Diamant)
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać w misce i zagnieść. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem z pomocą pędzelka. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem, mieszanką posypać równomiernie ciasto. Zwinąć od dłuższego boku jak roladę. Pokroić w ok 2 cm plastry, umieścić jeden przy drugim w keksówce, uprzednio natłuszczonej i posypanej mąką. Wierzch posmarować masłem, polać syropem i dokładnie go rozsmarować. Piec 30 minut w 200 st.C. Po ostudzeniu wyciągnąć z formy i odrywać kawałki. Można dodatkowo polać syropem.