Przepis na Orzechowy Odrywaniec

Czy jest coś lepszego w zimne listopadowe popołudnie niż kubek gorącej kawy, książka lub ulubiony serial i pachnące w całym domu ciasto? Jeśli i Twoja odpowiedź brzmi: „Nie!”, koniecznie zapoznaj się z przepisem na błyskawiczny i prosty Orzechowy Odrywaniec! Gwarantujemy, że gdy je upieczesz, żaden z domowników nie będzie chciał uciec od stołu!

orzechowy odrywaniec

fot. Diamant

Składniki na Orzechowy Odrywaniec

 

Składniki ciasta:

  • 250 g mleka
  • 100 g cukru (np. Dry Demerara Diamant)
  • 7 g drożdży instant
  • 500 g mąki
  • 60 g miękkiego masła
  • Jajko
  • Szczypta soli

 

Składniki nadzienia:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru (np. Dry Demerara Diamant)
  • 20 g roztopionego masła
  • syrop trzcinowy do polania (np. Diamant) 

 

Sposób przygotowania:   

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać w misce i zagnieść. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem z pomocą pędzelka. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem, mieszanką posypać równomiernie ciasto. Zwinąć od dłuższego boku jak roladę. Pokroić w ok 2 cm plastry, umieścić jeden przy drugim w keksówce, uprzednio natłuszczonej i posypanej mąką. Wierzch posmarować masłem, polać syropem i dokładnie go rozsmarować. Piec 30 minut w 200 st.C. Po ostudzeniu wyciągnąć z formy i odrywać kawałki. Można dodatkowo polać syropem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (246 głosów, średnia: 4,63 z 5)
loading... zapisuję głos...