Przepis na: Rosyjski kulebiak z wołowiną

Ten przepis pochodzi z programu  „Paul Hollywood i miejskie wypieki” (Polsat Food Network). Nie jest to łatwa receptura, każdy kulebiak wymaga nakładu pracy, ale …. znika ze stołu w tempie ekspresowym. Jeśli nigdy nie podjęłyście takiego wyzwania – ten przepis jest doskonałym pretekstem, by spróbować upiec kulebiak.

kulebiak-rosyjski_2

Składniki na: Rosyjski kulebiak z wołowiną

Ciasto:

  • 375g mąki do chleba
  • 7g soli
  • 80g cukru pudru
  • 7g drożdży
  • 1 duże jajko
  • 70ml wody
  • łyżeczka wódki
  • 75ml tłustego mleka
  • 30g roztopionego masła
  • 180g masła

Nadzienie:

  • 550g duszonej wołowiny, pociętej w małe kawałki
  • 1 duża, poszatkowana cebula
  • 350-400ml rosołu wołowego
  • sół I pieprz
  • 2 duże jajka, gotowane na twardo, obrane, posiekane w kostkę
  • 2 żółtka do smarowania

Przygotowanie:

  1. Wsyp mąkę do miksera wyposażonego w mieszało hakowe. Z jednej strony dodaj sól i cukier a z drugiej drożdże.
  2. Dodaj jajka, wodę, wódkę i mleko, całość miksuj na wolnych obrotach przez 2 minuty aż składniki się połączą. Zwiększ obroty na średnie i miksuj kolejne 5 minut aż otrzymasz elastyczne ciasto. Dodaj masło i miksuj aż się wchłonie.
  3. Wrzuć ciasto do miski wysmarowanej masłem i odstaw do wyrośnięcia. Może to potrwać nawet 6 godzin.
  4. By zrobić nadzienie, wrzuć na patelnię wołowinę i posiekaną cebulę. Zalej rosołem wołowym tak by przykrył mięso i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i duś przez 1,5 godziny. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i kruche. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Rosół możesz zostawić, przyda się do zrobienia sosu.
  5. Wrzuć mięso z cebulą do miski robota kuchennego. Dodaj soli i pieprzu do smaku i ugnieć lekko żeby miało konsystencję pasztetu.
  6. Teraz dodaj posiekane jajka i zamieszaj. Spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze soli i pieprzu.
  7. Uformuj w cylinder około 22cm na 5 cm, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki.
  8. Weź masło i spróbuj je rozpłaszczyć tak by utworzyło prostokąt 27cm na 14 cm. Odstaw do lodówki.
  9. Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj w prostokąt 40cm na 15cm. Weź masło i ułóż na cieście tak by przykrywało mniej więcej 2/3. Postaraj się żeby masło nie dotykało krawędzi.
  10. Zawiń wolną część ciasta na masło, jakbyś chciał je przykryć. Teraz odetnij tą część masła, która nie jest przykryta i umieść ją na górze zawiniętej części. Dolną część ciasta zawiń do góry tak by przykryła masło. Zagnieć krawędzie tak by zamknąć masło w środku. Zawiń i wstaw do lodówki na godzinę by stwardniało.
  11. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń i umieść na blat posypany mąką tak by krótszy bok był w Twoją stronę. Rozwałkuj w prostokąt 40cm na 15cm. Zawiń górną i dolną część ciasta tak by spotkały się po środku i złóż na pół by powstała harmonijka. Zawiń i wsadź do lodówki na godzinę. Powtórz tę czynność jeszcze 2-3 razy. Na koniec wsadź do lodówki na 8 godzin.
  12. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj do grubości 5mm. Wytnij z niego prostokąt o wymiarach 26cm na 17cm. Skrawki zostaw do późniejszej dekoracji. Długie krawędzie wysmaruj rozbełtanym żółtkiem. Weź farsz i ułóż na środku ciasta. Zawiń długie boki do środka tak by przykryć farsz i zagnieć. Kiedy farsz będzie już bezpieczny w środku odwróć kulebiak na drugą stronę tak by łączenie było na dole. Umieść na blasze do pieczenia i posmaruj żółtkiem.
  13. Z pozostałych skrawków ciasta możesz zrobić dowolną dekorację. Ułóż ją na górze kulebiaka i posmaruj żółtkiem. Poczekaj 30 minut zanim wstawisz do piekarnika.
  14. Rozgrzej piekarnik do 200C. Piecz przez 20 minut, zmniejsz temperaturę do 180C i piecz kolejne 25-30 minut. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.
  15. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut i pokrój na kawałki. Można je jeść na ciepło bądź na zimno.

Ten przepis pochodzi z programu  „Paul Hollywood i miejskie wypieki” , emitowanego w Polsat Food Network. Premierowe odcinki już od 5 października o 22:00, i 22:30

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (190 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  30 września 2016 13:13

    Pięknie przyozdobiony!

    Odpowiedz
  2. Aneta  30 września 2016 13:26

    Nie jadłam nigdy, ale wygląda bardzo zachęcająco! 🙂

    Odpowiedz
  3. Wusia  30 września 2016 16:56

    Kiedyś jadłam u znajomej-rewelacja.Niestety jak dla mnie to przepis zbyt praco i czsochłonny. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko oblizać się i obejść smakem😂

    Odpowiedz
  4. macierzanka  30 września 2016 17:43

    Wspaniale wygląda ,na pewno jest przepyszny.

    Odpowiedz
  5. luna341  30 września 2016 22:01

    Przepis z pewnością wypróbuje

    Odpowiedz
  6. Jaworka  3 października 2016 16:47

    Wygląda przepysznie ale jak dla mnie zbyt dużo czasu na osiągnięcie tego celu

    Odpowiedz
  7. stokrotkapolna  18 listopada 2016 05:19

    Nigdy go nie robiłam, ale będąc na Ukrainie, w Kijowie , jeszcze jako mała dziewczynka, i gdy żyła babcia to jadłam..przepyszny. Przyrządzała go zawsze jak przyjeżdżaliśmy.

    Odpowiedz
  8. efffciaa  11 maja 2017 15:51

    Piekarnie bardzo fajnie zdobią chleby i ciasta – mi do tego brakuje trochę talentu 🙂 raz w życiu jadłam prawdziwy kulebiak gdzieś we wschodnich stronach i nawet mi smakował , jednak sama nie robiłam .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany