Przepis na: Rosyjski kulebiak z wołowiną
Ten przepis pochodzi z programu „Paul Hollywood i miejskie wypieki” (Polsat Food Network). Nie jest to łatwa receptura, każdy kulebiak wymaga nakładu pracy, ale …. znika ze stołu w tempie ekspresowym. Jeśli nigdy nie podjęłyście takiego wyzwania – ten przepis jest doskonałym pretekstem, by spróbować upiec kulebiak.
Składniki na: Rosyjski kulebiak z wołowiną
Ciasto:
- 375g mąki do chleba
- 7g soli
- 80g cukru pudru
- 7g drożdży
- 1 duże jajko
- 70ml wody
- łyżeczka wódki
- 75ml tłustego mleka
- 30g roztopionego masła
- 180g masła
Nadzienie:
- 550g duszonej wołowiny, pociętej w małe kawałki
- 1 duża, poszatkowana cebula
- 350-400ml rosołu wołowego
- sół I pieprz
- 2 duże jajka, gotowane na twardo, obrane, posiekane w kostkę
- 2 żółtka do smarowania
Przygotowanie:
- Wsyp mąkę do miksera wyposażonego w mieszało hakowe. Z jednej strony dodaj sól i cukier a z drugiej drożdże.
- Dodaj jajka, wodę, wódkę i mleko, całość miksuj na wolnych obrotach przez 2 minuty aż składniki się połączą. Zwiększ obroty na średnie i miksuj kolejne 5 minut aż otrzymasz elastyczne ciasto. Dodaj masło i miksuj aż się wchłonie.
- Wrzuć ciasto do miski wysmarowanej masłem i odstaw do wyrośnięcia. Może to potrwać nawet 6 godzin.
- By zrobić nadzienie, wrzuć na patelnię wołowinę i posiekaną cebulę. Zalej rosołem wołowym tak by przykrył mięso i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i duś przez 1,5 godziny. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i kruche. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Rosół możesz zostawić, przyda się do zrobienia sosu.
- Wrzuć mięso z cebulą do miski robota kuchennego. Dodaj soli i pieprzu do smaku i ugnieć lekko żeby miało konsystencję pasztetu.
- Teraz dodaj posiekane jajka i zamieszaj. Spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze soli i pieprzu.
- Uformuj w cylinder około 22cm na 5 cm, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki.
- Weź masło i spróbuj je rozpłaszczyć tak by utworzyło prostokąt 27cm na 14 cm. Odstaw do lodówki.
- Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj w prostokąt 40cm na 15cm. Weź masło i ułóż na cieście tak by przykrywało mniej więcej 2/3. Postaraj się żeby masło nie dotykało krawędzi.
- Zawiń wolną część ciasta na masło, jakbyś chciał je przykryć. Teraz odetnij tą część masła, która nie jest przykryta i umieść ją na górze zawiniętej części. Dolną część ciasta zawiń do góry tak by przykryła masło. Zagnieć krawędzie tak by zamknąć masło w środku. Zawiń i wstaw do lodówki na godzinę by stwardniało.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń i umieść na blat posypany mąką tak by krótszy bok był w Twoją stronę. Rozwałkuj w prostokąt 40cm na 15cm. Zawiń górną i dolną część ciasta tak by spotkały się po środku i złóż na pół by powstała harmonijka. Zawiń i wsadź do lodówki na godzinę. Powtórz tę czynność jeszcze 2-3 razy. Na koniec wsadź do lodówki na 8 godzin.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj do grubości 5mm. Wytnij z niego prostokąt o wymiarach 26cm na 17cm. Skrawki zostaw do późniejszej dekoracji. Długie krawędzie wysmaruj rozbełtanym żółtkiem. Weź farsz i ułóż na środku ciasta. Zawiń długie boki do środka tak by przykryć farsz i zagnieć. Kiedy farsz będzie już bezpieczny w środku odwróć kulebiak na drugą stronę tak by łączenie było na dole. Umieść na blasze do pieczenia i posmaruj żółtkiem.
- Z pozostałych skrawków ciasta możesz zrobić dowolną dekorację. Ułóż ją na górze kulebiaka i posmaruj żółtkiem. Poczekaj 30 minut zanim wstawisz do piekarnika.
- Rozgrzej piekarnik do 200C. Piecz przez 20 minut, zmniejsz temperaturę do 180C i piecz kolejne 25-30 minut. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.
- Wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut i pokrój na kawałki. Można je jeść na ciepło bądź na zimno.
Ten przepis pochodzi z programu „Paul Hollywood i miejskie wypieki” , emitowanego w Polsat Food Network. Premierowe odcinki już od 5 października o 22:00, i 22:30