Przepis na: Żurek wielkanocny
Wiosenną atmosferę możemy odczuć dzięki kolorowym potrawom, wspaniale udekorowanym mazurkom oraz wazonom ze śnieżnobiałymi baziami. Tradycyjne wielkanocne dania to np. żurek z kiełbaskami i jajkiem – wypróbujcie nasz przepis! Powinien znaleźć się na świątecznym stole. Żurek to jeden z symboli wielkanocnych!
Składniki na danie – Żurek wielkanocny:
- 1 duży pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
- 1 marchewka
- kawałek selera
- kilka suszonych grzybów
- liść laurowy, ziele angielskie
- kilka ząbków czosnku
- sos sojowy Kikkoman
- 1-2 łyżeczki chrzanu
- 100 ml śmietany 18 %
- czarny pieprz
- sól
- majeranek
- 3 l wody
- 1 butelka zakwasu żytniego na żurek (0,5 l)
Do podania:
- 4 ugotowane na twardo jajka
- kilka łyżek ugotowanych ziemniaków
- kiełbasa
Wykonanie:
Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą. Gotujemy wywar warzywny. Przecedzamy. Do garnka dodajemy suszone grzyby i starte na grubych oczkach tarki marchew oraz seler. Gotujemy kilka minut. Dolewamy dokładnie wymieszany zakwas żytni. Dodajemy suszony majeranek oraz roztarty ze szczypta soli czosnek. Gotujemy jeszcze pół godziny. W międzyczasie w miseczce mieszamy śmietanę z chrzanem, dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru i wlewamy całość do garnka. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym Kikkoman, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. Żurek podajemy z pokrojonymi w plastry kiełbaskami, połówkami ugotowanych na twardo jajek i ziemniakami.