Przepis na: Zupa ze świeżych szparagów

Zupa ze świeżych szparagów przygotowana według receptury Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka zaskoczy Waszych znajomych! Spróbujcie sami!

Więcej o szparagach przeczytasz poniżej:

„Białe złoto” na talerzu, czyli na szparagi czas!

„Białe złoto” na talerzu, czyli na szparagi czas!

Przed wiekami rozkoszował się nimi sam rzymski wódz Juliusz Cezar. Dziś możemy je kupić równiutko ułożone w pęczkach na straganach lub sklepowych półkach. Białe, zielone lub fioletowe – zwracają naszą uwagę. Szparagi! Warto po nie

Przepis na: Zupa ze świeżych szparagów

Składniki na danie – Zupa ze świeżych szparagów:

  • Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g
  • wiązka białych szparagów
  • woda  – 0,75l
  • sos sojowy –  1 łyżeczka
  • śmietanka słodka 18%  -100ml
  • śmietana kwaśna 18% – 100ml
  • masło  – 1 łyżka
  • mąka  – 1 łyżeczka
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku

 Inny przepis na szparagi

Glazurowany indyk, zielone szparagi, młode ziemniaki, sos ziołowy

Glazurowany indyk, zielone szparagi, młode ziemniaki, sos ziołowy

Glazurowany indyk, zielone szparagi, młode ziemniaki, sos ziołowy Składniki: - udziec z indyka (bez kości) -sok jabłkowy ( świeżo wyciskany) 250 ml -młode ziemniaki - szparagi zielone - zioła ( czosnek niedźwiedzi, pietruszka, koperek, szczypiorek)

Wykonanie:

  • Międzybrodzki Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały.
  • Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk,  dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.
  • Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć.
  • Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.

Przepis przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka

A może wypróbujesz inne oryginalne przepisy na zupy:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (211 głosów, średnia: 4,33 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  8 lipca 2014 11:47

    Pyszna jest zupa z białych szparagów. Często gotuję.

    Odpowiedz
  2. martucha180  8 lipca 2014 13:07

    Wygląda niesamowicie!

    Odpowiedz
  3. bbo  8 lipca 2014 20:22

    Mam ochotę na taką!

    Odpowiedz
  4. as_sa  8 lipca 2014 21:01

    Wolę zielone szparagi, ale ten przepis z pewnością wypróbuję bo wygląda pysznie

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  28 maja 2015 20:27

    Nie jadłam nigdy szparagów, a to kolejny przepis który skłania mnie do tego aby wreszcie je spróbować.

    Odpowiedz
  6. luna341  2 maja 2016 22:02

    Zjadła bym 🙂

    Odpowiedz
  7. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:30

    Szparagi,rarytas,uwielbiam.No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  8. arancia  1 września 2018 13:34

    Uwielbiam szparagi. Taka zupa niesamowicie syci i rozgrzewa. A do tego jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Same zalety. Ja ją podaję z siekaną bazylią i startym żółtym serem. Pychota!

    Odpowiedz
  9. Ewa  26 listopada 2018 14:20

    ładnie wygląda:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany