Przepis na: Zupa ze świeżych szparagów
Zupa ze świeżych szparagów przygotowana według receptury Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka zaskoczy Waszych znajomych! Spróbujcie sami!
Więcej o szparagach przeczytasz poniżej:
„Białe złoto” na talerzu, czyli na szparagi czas!
Przed wiekami rozkoszował się nimi sam rzymski wódz Juliusz Cezar. Dziś możemy je kupić równiutko ułożone w pęczkach na straganach lub sklepowych półkach. Białe, zielone lub fioletowe – zwracają naszą uwagę. Szparagi! Warto po nie
Składniki na danie – Zupa ze świeżych szparagów:
- Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g
- wiązka białych szparagów
- woda – 0,75l
- sos sojowy – 1 łyżeczka
- śmietanka słodka 18% -100ml
- śmietana kwaśna 18% – 100ml
- masło – 1 łyżka
- mąka – 1 łyżeczka
- sól, cukier, biały pieprz do smaku
Inny przepis na szparagi
Glazurowany indyk, zielone szparagi, młode ziemniaki, sos ziołowy
Glazurowany indyk, zielone szparagi, młode ziemniaki, sos ziołowy Składniki: - udziec z indyka (bez kości) -sok jabłkowy ( świeżo wyciskany) 250 ml -młode ziemniaki - szparagi zielone - zioła ( czosnek niedźwiedzi, pietruszka, koperek, szczypiorek)
Wykonanie:
- Międzybrodzki Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały.
- Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.
- Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć.
- Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.
Przepis przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka
A może wypróbujesz inne oryginalne przepisy na zupy:
Komentarze
Pyszna jest zupa z białych szparagów. Często gotuję.
Wygląda niesamowicie!
Mam ochotę na taką!
Wolę zielone szparagi, ale ten przepis z pewnością wypróbuję bo wygląda pysznie
Nie jadłam nigdy szparagów, a to kolejny przepis który skłania mnie do tego aby wreszcie je spróbować.
Zjadła bym 🙂
Szparagi,rarytas,uwielbiam.No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
Uwielbiam szparagi. Taka zupa niesamowicie syci i rozgrzewa. A do tego jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Same zalety. Ja ją podaję z siekaną bazylią i startym żółtym serem. Pychota!
ładnie wygląda:)