Przepis na: Zupa z dyni z serkiem topionym i imbirem

Sezon na dynie

Jesienna słota i zimno, a także szybko zapadający zmrok to czynniki, które niekorzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Podczas przesilenia jesienno-zimowego  możemy odczuwać senność i problemy z koncentracją. Jak więc poprawić sobie humor i zaaplikować organizmowi zastrzyk energii? Na rozgrzewkę wystarczy porcja smacznej i pożywnej zupy, która natychmiast poprawi nastrój. Przygotowując ją najlepiej sięgnąć po sezonowe warzywa, a takim jest z pewnością dynia. Idealnie o tej porze roku sprawdzi się zupa z dyni zagęszczona, zamiast śmietany, kremowym serkiem topionym!

 

Optymistyczny kolor, zniewalający aromat, czyli przepis na zupę z dyni z serkiem topionym i imbirem

Składniki

1 kg dyni

1 duża cebula

kawałek korzenia imbiru – ok. 3 cm

2 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (2×100 g)

1 l wywaru warzywnego

2 łyżki oliwy

świeżo zmielony, czarny pieprz

sól

 MSM Mońki Zupa z dyni z serkiem topionym

Przygotowanie: 

5        kroków do pysznej zupy

  1. Dynię przekrajamy na pół, usuwamy włóknisty środek z pestkami, obieramy, a miąższ kroimy  w kostkę.
  2. Następnie obieramy imbir i cebulę. Imbir ścieramy na tarce, a cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę.
  3. Rozgrzewamy oliwę w garnku o grubym dnie, dodajemy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy imbir, a na końcu dynię. Chwilę smażymy często mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalewamy wywarem z jarzyn i całość zagotowujemy.
  4. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut aż dynia będzie miękka.
  5. Aby zupa była kremowa przed zmiksowaniem dodajemy śmietankowe serki topione MSM Mońki, które świetnie zagęszczą konsystencję. Po dodaniu serków i dokładnym wymieszaniu miksujemy całość, przyprawiamy solą i pieprzem dla smaku, rozlewamy do talerzy.

Wskazówka:

Jeśli urządzasz jesienne przyjęcie i chcesz zachwycić gości, możesz w oryginalny sposób podać zupę i zrobić swojego rodzaju wazę z dyni. W tym celu wybierz warzywo bez plam i skaz na skórce, tak żeby ustawione prosto nie przewracało się. Dynię wcześniej umyj
w gorącej wodzie, a następnie zetnij od góry na wysokości ok 4 cm. W ten sposób powstanie pokrywka do wazy. Łyżką wybierz ze środka pestki i miąższ.

Smacznego, życzy MSM Mońki!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (132 głosów, średnia: 4,42 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:08

    Dynie kiedyś rosła na mojej działce. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany