Przepis na: Zupa tajska z owocami morza

Zupa tajska z owocami morza

Składniki na danie – Zupa tajska z owocami morza:

  • – 100 g świeżej ryby,
  • – 2 kostki Rosołu z kury Knorr,
  • – 100 g świeżego łososia,
  • – 12 krewetek,
  • – 100 g grzybów shitake,
  • – 200 ml mleka kokosowego,
  • – łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • – sos sojowy,
  • – połowa posiekanej papryczki chilli,
  • – 3 ząbki czosnku,
  • – limonka,
  • – pęczek kolendry,
  • – łyżeczka brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Litr wody zagotuj z kostkami rosołowymi Knorr.
  2. Dodaj imbir, posiekany czosnek i chilli. Następnie pokrój grzyby w paski i dodaj je do wywaru. Gotuj go przez 5 minut.
  3. Ryby pokrój w niewielkie kawałki. Wrzuć je do bulionu. W następnej kolejności dodaj krewetki i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
  4. Do bulionu wsyp cukier, wlej mleko kokosowe oraz sos sojowy. Posiekaj kolendrę i wyciśnij sok z limonki. Oba składniki dodaj do wywaru. Zagotuj go.
  5. Zupa tajska najlepiej smakuje z makaronem ryżowym. Do potrawy warto dodać również trawę cytrynową.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (179 głosów, średnia: 4,25 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kmakolagwa  13 kwietnia 2015 11:44

    Super przepis. Bardzo oryginalny pomysł na obiad.

    Odpowiedz
    • Redakcja  13 kwietnia 2015 11:54

      Zupa tajska – może być wg tego przepisu z mleczkiem kokosowym i grzybami shitake (nie warto zastępować innymi – np pieczarkami!) jest pyszna! Do tego ” na boku” polecamy ryż pilaw z kardamonem (ale używać rozgniecionych lekko ziarenek) i podsmazoną cebulą plus szafran – pycha!

      Odpowiedz
  2. bbo  13 kwietnia 2015 11:52

    Jeśli nie jest zbyt ostra to ja się na nią piszę 😉

    Odpowiedz
  3. szoszeni  13 kwietnia 2015 14:05

    5 gwiazdek dla egzotycznego przepisu

    Odpowiedz
  4. martucha180  13 kwietnia 2015 15:01

    Chyba dla mnie za ostra….

    Odpowiedz
  5. Wusia  13 kwietnia 2015 15:03

    Przepisów na zupę tajską jest wiele. Dla osób ,ktore nie lubią owoców morza świetna jest wersja z gotowanym kurczakiem i oczywiście z makaronem ryżowym.

    Odpowiedz
  6. scrabble  13 kwietnia 2015 17:49

    Nie miałam pojęcia jakie pyszne są potrawy na mleczku kokosowym dopóki nie spróbowałam. Ten przepis jest bardzo zachęcający.

    Odpowiedz
  7. Ewelina  13 kwietnia 2015 19:02

    Nie jestem przekonana, co do owoców morza, ale zawsze można troszkę zmodyfikować przepis, prawda? 🙂

    Odpowiedz
  8. Elżbieta Wawer  13 kwietnia 2015 19:41

    wszystko pięknie i smacznie ale nie dla ,mnie ja jakoś nie mogę sie przełamać i dać skusić na owoce morza

    Odpowiedz
  9. Ewelina  13 kwietnia 2015 20:56

    robale to nie dla mnie…

    Odpowiedz
  10. lilkawodna  14 kwietnia 2015 08:00

    Muszę wypróbować, ale jednak z kurczakiem. I czekam na dokładny przeis na ryż pilaw z kardamonem:-).

    Odpowiedz
  11. Gocha  14 kwietnia 2015 09:27

    Jakoś nie przepadam za zupami z posmakiem rybnym

    Odpowiedz
  12. Anita  17 kwietnia 2015 09:35

    łee, nie dla mnie!

    Odpowiedz
  13. scrabble  8 sierpnia 2015 17:36

    Z mlekiem kokosowy 🙂

    Odpowiedz
  14. efffciaa  15 kwietnia 2016 10:32

    Pyszności , uwielbiam skośnooką kuchnię – w każdej postaci . Najbardziej smakuje mi połączenie mięsa czy owoców morza ze słodkim smakiem mleczka kokosowego 🙂

    Odpowiedz
  15. marcia7  15 sierpnia 2016 19:43

    Apetycznie i egzotycznie wygląda

    Odpowiedz
  16. m258  21 listopada 2016 16:38

    jedzenie tajskie jest specyficzne ale to wydaje się byc dobre

    Odpowiedz
  17. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:55

    Nigdy nie jadłam. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany