Zupa tajska z owocami morza

 

Zupa tajska z owocami morza

Składniki na danie – Zupa tajska z owocami morza:

  • – 100 g świeżej ryby,
  • – 2 kostki Rosołu z kury Knorr,
  • – 100 g świeżego łososia,
  • – 12 krewetek,
  • – 100 g grzybów shitake,
  • – 200 ml mleka kokosowego,
  • – łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • – sos sojowy,
  • – połowa posiekanej papryczki chilli,
  • – 3 ząbki czosnku,
  • – limonka,
  • – pęczek kolendry,
  • – łyżeczka brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Litr wody zagotuj z kostkami rosołowymi Knorr.
  2. Dodaj imbir, posiekany czosnek i chilli. Następnie pokrój grzyby w paski i dodaj je do wywaru. Gotuj go przez 5 minut.
  3. Ryby pokrój w niewielkie kawałki. Wrzuć je do bulionu. W następnej kolejności dodaj krewetki i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
  4. Do bulionu wsyp cukier, wlej mleko kokosowe oraz sos sojowy. Posiekaj kolendrę i wyciśnij sok z limonki. Oba składniki dodaj do wywaru. Zagotuj go.
  5. Zupa tajska najlepiej smakuje z makaronem ryżowym. Do potrawy warto dodać również trawę cytrynową.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (206 głosów, średnia: 4,29 z 5)
zapisuję głos...