Przepis na: Zupa tajska z owocami morza
Składniki na danie – Zupa tajska z owocami morza:
- – 100 g świeżej ryby,
- – 2 kostki Rosołu z kury Knorr,
- – 100 g świeżego łososia,
- – 12 krewetek,
- – 100 g grzybów shitake,
- – 200 ml mleka kokosowego,
- – łyżeczka świeżo startego imbiru,
- – sos sojowy,
- – połowa posiekanej papryczki chilli,
- – 3 ząbki czosnku,
- – limonka,
- – pęczek kolendry,
- – łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:
- Litr wody zagotuj z kostkami rosołowymi Knorr.
- Dodaj imbir, posiekany czosnek i chilli. Następnie pokrój grzyby w paski i dodaj je do wywaru. Gotuj go przez 5 minut.
- Ryby pokrój w niewielkie kawałki. Wrzuć je do bulionu. W następnej kolejności dodaj krewetki i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
- Do bulionu wsyp cukier, wlej mleko kokosowe oraz sos sojowy. Posiekaj kolendrę i wyciśnij sok z limonki. Oba składniki dodaj do wywaru. Zagotuj go.
- Zupa tajska najlepiej smakuje z makaronem ryżowym. Do potrawy warto dodać również trawę cytrynową.
Komentarze
Super przepis. Bardzo oryginalny pomysł na obiad.
Zupa tajska – może być wg tego przepisu z mleczkiem kokosowym i grzybami shitake (nie warto zastępować innymi – np pieczarkami!) jest pyszna! Do tego ” na boku” polecamy ryż pilaw z kardamonem (ale używać rozgniecionych lekko ziarenek) i podsmazoną cebulą plus szafran – pycha!
Jeśli nie jest zbyt ostra to ja się na nią piszę 😉
5 gwiazdek dla egzotycznego przepisu
Chyba dla mnie za ostra….
Przepisów na zupę tajską jest wiele. Dla osób ,ktore nie lubią owoców morza świetna jest wersja z gotowanym kurczakiem i oczywiście z makaronem ryżowym.
Nie miałam pojęcia jakie pyszne są potrawy na mleczku kokosowym dopóki nie spróbowałam. Ten przepis jest bardzo zachęcający.
Nie jestem przekonana, co do owoców morza, ale zawsze można troszkę zmodyfikować przepis, prawda? 🙂
wszystko pięknie i smacznie ale nie dla ,mnie ja jakoś nie mogę sie przełamać i dać skusić na owoce morza
robale to nie dla mnie…
Muszę wypróbować, ale jednak z kurczakiem. I czekam na dokładny przeis na ryż pilaw z kardamonem:-).
Jakoś nie przepadam za zupami z posmakiem rybnym
łee, nie dla mnie!
Z mlekiem kokosowy 🙂
Pyszności , uwielbiam skośnooką kuchnię – w każdej postaci . Najbardziej smakuje mi połączenie mięsa czy owoców morza ze słodkim smakiem mleczka kokosowego 🙂
Apetycznie i egzotycznie wygląda
jedzenie tajskie jest specyficzne ale to wydaje się byc dobre
Nigdy nie jadłam. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.