Przepis na: Zupa krem z zielonego groszku
Składniki na danie – Zupa krem z zielonego groszku:
- – 1 kg zielonego mrożonego groszku
- – 2 sztuki Bulionetki warzywnej Knorr
- – połowa pora
- – 2 cebule
- – 4 ziemniaki
- – pół pęczka mięty
- – sok z cytryny
- – 1 opakowanie groszku ptysiowego
- -1 łyżka cukru
- – sól i pieprz do smaku
- – 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Cebule pokrój w piórka. Pora dokładnie umyj i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części. Groszek odstaw, aby samodzielnie się rozmroził.
- W garnku rozgrzej olej, dodaj cebule oraz pora. Całość smaż, aż zacznie nabierać rumianego koloru.
- Teraz wlej litr wody i dodaj ziemniaki. Zagotuj.
- Dodaj Bulionetkę Knorr i całość gotuj, aż ziemniaki zmiękną, około 15 minut.
- Dodaj rozmrożony groszek i gotuj kolejne 5 minut. Groszek powinien zmięknąć, lecz zachować zielony kolor.
- Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz cukrem. Dodaj listki świeżej mięty i całość dokładnie zmiksuj. Jeśli chcesz możesz zupę przetrzeć. Krem z zielonego groszku podawaj z groszkiem ptysiowym.