Przepis na: Zupa krem z marchewki i migdałów

Zupa-krem-z-marchewki-i-migdalow

czas przygotowania: 60 minut

ilość porcji: 8

stopień trudności: łatwe

autor: Piotr Murawski

Składniki na danie – Zupa krem z marchewki i migdałów:

– 4 marchewki,

– 2 cebule,

– 2 ziemniaki,

– 1 ostra papryka,

– 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr,

– 200 ml soku pomarańczowego,

– migdały w plastrach,

– odrobina cynamonu,

– łyżka curry,

– 2 ziarna kardamonu lub szczypta zmielonego kardamonu,

– szczypta mielonych goździków,

– 2 łyżki miodu,

– 1 średnia cytryna,

– 50 ml oleju słonecznikowego,

– 200 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój w plastry. Cebule obierz i pokrój w piórka. W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim warzywa, przypraw (dodaj curry, ostrą paprykę, cynamon, kardamon i goździki). Wszystko smaż przez chwilę, zalej wodą. Zupę gotuj przez 40 minut (do momentu, gdy warzywa się rozgotują).
  2. Następnie dolej do dania sok pomarańczowy i plastry cytryny. Wrzuć 2 kostki Rosołu Knorr. Zmiksuj zupę blenderem.
  3. Dodaj 2 łyżki miodu. Możesz też doprawić zupę solą.
  4. Migdały podsmaż na suchej patelni. Krem marchewkowy serwuj z kleksem śmietany bądź jogurtu oraz migdałami.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (200 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...