Przepis na: Zupa krem z marchewki i migdałów
czas przygotowania: 60 minut
ilość porcji: 8
stopień trudności: łatwe
autor: Piotr Murawski
Składniki na danie – Zupa krem z marchewki i migdałów:
– 4 marchewki,
– 2 cebule,
– 2 ziemniaki,
– 1 ostra papryka,
– 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr,
– 200 ml soku pomarańczowego,
– migdały w plastrach,
– odrobina cynamonu,
– łyżka curry,
– 2 ziarna kardamonu lub szczypta zmielonego kardamonu,
– szczypta mielonych goździków,
– 2 łyżki miodu,
– 1 średnia cytryna,
– 50 ml oleju słonecznikowego,
– 200 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu.
Przygotowanie:
- Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój w plastry. Cebule obierz i pokrój w piórka. W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim warzywa, przypraw (dodaj curry, ostrą paprykę, cynamon, kardamon i goździki). Wszystko smaż przez chwilę, zalej wodą. Zupę gotuj przez 40 minut (do momentu, gdy warzywa się rozgotują).
- Następnie dolej do dania sok pomarańczowy i plastry cytryny. Wrzuć 2 kostki Rosołu Knorr. Zmiksuj zupę blenderem.
- Dodaj 2 łyżki miodu. Możesz też doprawić zupę solą.
- Migdały podsmaż na suchej patelni. Krem marchewkowy serwuj z kleksem śmietany bądź jogurtu oraz migdałami.