Przepis na: Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Zima zaskoczyła nas wszystkich. Z tego względu warto przygotować coś nie tylko smacznego ale i zdrowego! O tym, że cebula jest zdrowa wiedzą wszyscy, ale o tym, że można przygotować z niej coś pysznego tylko niektórzy! My zdradzamy Wam przepis na znakomitą zupę cebulową, idealną na zimowe wieczory. Bądźcie zdrów!

 

Składniki na danie – Zupa cebulowa:

ryż – ½ paczki
cebula – 1kg
czosnek – 5 ząbków
olej – 3 łyżki
pomidory krojone z puszki – 1 mała puszka
wino białe wytrawne  – 250 ml
woda  – ok. 1 ½ l
liść laurowy  – 3 szt.
ziele angielski –  6 ziarenek
sól, pieprz, majeranek i sos sojowy do smaku
natka pietruszki – 1 mały pęczek

 

Wykonanie:

W pierwszej kolejności gotujemy nasz ryżowy makaron. Równocześnie cebulę kroimy w półkrążki i podsmażamy w garnku na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, wlewamy wodę, wino, dokładamy pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym do smaku. Zupę gotować na wolnym ogniu 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i pokrojoną natkę. Do zupy można podać grzanki z białego pieczywa z serem.

 

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (176 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kmakolagwa  16 kwietnia 2015 22:01

    Fajny przepis.

    Odpowiedz
  2. marcia7  7 sierpnia 2015 18:03

    coś pysznego

    Odpowiedz
  3. szoszeni  24 marca 2016 15:07

    Dla mnie ten przepis absolutnie nie działa ;/ z doświadczenia wiem, żeby cebula mi sie skarmelizowała, trzeba smażyć powolutku około 30 minut. Bez tego absolutnie mi nie smakuje ;/ Pewnie ta „dłuższa” to jakaś francuska wersja, bardziej mi odpowiada.

    Odpowiedz
  4. Hidari11  1 czerwca 2016 10:44

    Zupa cebulowa z pewnością musi być pyszna. Nie pamiętam, zeby moja mama robiła takową. Ale cebulę lubię na parze i ogólnie lubię pikantne zupy. Z tej możnaby zrobić naprawdę aromatyczną i ostrą potrawę. Ryż mi tylko nie pasuje. Raczej wybrałabym jakąś kaszę do tego.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany