Przepis na zimną zupę: Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Dla 4 osób, czas: 30 minut

Składniki:

  • – 2 ogórki
  • – 150 g orzechów włoskich
  • – 300 ml jogurtu greckiego
  • – sól i pieprz do smaku
  • – 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
  • – 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
  • – 2 ząbki czosnku
  • – 400 ml wody
  • – 3 łyżki siekanego koperku

Sposób przygotowania:

Zagotuj 400 ml wody i dodaj bulion Knorr, aby stworzyć aromatyczną bazę do chłodnika. Odstaw do ostygnięcia. Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę. Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy. Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez ok. 4 godz. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.

„Jeżeli nie macie oleju z orzechów arachidowych dodajcie po prostu oliwy z oliwek. Też będzie pysznie”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Zobacz także: Przepis Grzegorza Łapanowskiego: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (177 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  29 czerwca 2015 14:35

    Upały podobno już za drzwiami, więc chłodniki będą królowały.

    Odpowiedz
  2. macierzanka  29 czerwca 2015 16:42

    Bardzo lubię chłodniki ,ale takiego jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  3. Żanett  29 czerwca 2015 17:16

    Ja tez bardzo lubię 🙂

    Odpowiedz
  4. Jaworka  29 czerwca 2015 20:17

    Lubię ale tylko w upalne letnie dni

    Odpowiedz
  5. luna341  29 czerwca 2015 20:19

    z orzechami jeszcze nie jadłam

    Odpowiedz
  6. kaskalala  29 czerwca 2015 21:21

    Przyda się w upalny dzień, muszę wypróbować !

    Odpowiedz
  7. lilkawodna  29 czerwca 2015 21:40

    Z orzechami może być pyszny.

    Odpowiedz
  8. lola.92  29 czerwca 2015 23:41

    Chyba zrobię, bo uwielbiam ogórki to taki chłodnik to z pewnością „niebo w gębie”.

    Odpowiedz
  9. luko  30 czerwca 2015 13:51

    Wiele razy robiłam chłodniki ale nigdy z orzechami włoskimi. Po wypróbowaniu tego przepisu stwierdzam, że rewelacja:)

    Odpowiedz
  10. Aneta  30 czerwca 2015 14:27

    Chłodnik ogórkowy bardzo lubię i polecam 🙂

    Odpowiedz
  11. martucha180  30 czerwca 2015 20:31

    Coś dla mojej mamy!

    Odpowiedz
  12. Kmakolagwa  2 lipca 2015 16:13

    Ciekawy przepis, chętnie wypróbuje.

    Odpowiedz
  13. Agnieszka  3 lipca 2015 13:51

    Na upały jak znalazł

    Odpowiedz
  14. Natt.  11 sierpnia 2015 15:11

    Wszystko ładnie, pięknie, tylko po co ta kostka? Lepiej nie dodawać chemii i mieć zdrowy chłodnik 🙂

    Odpowiedz
  15. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:05

    Nie lubię chłodników. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  16. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:06

    Nawet latem, zupa musi być gorąca. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany