Przepis na zimną zupę: Chłodnik ogórkowy
Dla 4 osób, czas: 30 minut
Składniki:
- – 2 ogórki
- – 150 g orzechów włoskich
- – 300 ml jogurtu greckiego
- – sól i pieprz do smaku
- – 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
- – 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
- – 2 ząbki czosnku
- – 400 ml wody
- – 3 łyżki siekanego koperku
Sposób przygotowania:
Zagotuj 400 ml wody i dodaj bulion Knorr, aby stworzyć aromatyczną bazę do chłodnika. Odstaw do ostygnięcia. Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę. Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy. Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez ok. 4 godz. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.
„Jeżeli nie macie oleju z orzechów arachidowych dodajcie po prostu oliwy z oliwek. Też będzie pysznie”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Zobacz także: Przepis Grzegorza Łapanowskiego: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem