Przepis na: Wrapy tuńczykowe i krabowe
Składniki na wrapy tuńczykowe:
- pół łyżki pasty wasabi
- łyżka majonezu
- 1-2 krople oleju sezamowego
- 1 placek tortilli
- ćwierć (około 110g) pokrojonego w paski ogórka, bez pestek
- 85 g tuńczyka pokrojonego w prostokąty
Składniki na wrapy krabowe
- 110 g białego mięsa z kraba
- łyżka majonezu
- pół łyżki pasty wasabi
- 1-2 krople oleju sezamowego
- pół awokado
- wyciśnięty sok z cytryny
- 60g rozdrobnionej sałaty lodowej
- 1 placek tortilli
Opis przygotowania
Wrapy z tuńczyka
Wymieszać majonez, pastę wasabi oraz olej sezamowy, a następnie posmarować taką mieszanką placek tortilli z jednej strony. Ułożyć pasek z marchewek na środku placka, następnie ułożyć ogórka powyżej marchwi. Następnie ułożyć tuńczyka poziomo, tak, by ciasto łatwiej się zwijało. Zwinąć ciasto najciaśniej jak się da, zaczynając od dołu. Przekroić placek po przekątnej na trzy części.
Wrapy krabowe
Włożyć mięso z kraba do miski i dodać majonez, pastę wasabi oraz olej sezamowy. Wymieszać. Mieszankę położyć na środku placka, tworząc pasek o szerokości około 2cm. Wziąć pół awokado, łyżeczką wydrążyć miąższ i ułożyć na paście krabowej. Następnie ułożyć sałatę i skropić sokiem z cytryny. Zwinąć ciasto najciaśniej jak się da, zaczynając od dołu. Przekroić placek po przekątnej na trzy części.
Przepis pochodzi z Polsat Food Network. Z Nigellą Lawson na Polsat Food Network spotkać się można w dwóch programach: ,,Nigella ucztuje” (w dni powszednie o 11:00, 17:00 i 21:00) oraz ,,Nigella ekspresowo” (w weekendy o 11:00, 15:00 i 19:30).