Przepis na włoskie ciasto Panforte
Ciasto Panforte przywędrowało do nas prosto z Włoch. Jest to wypiek z ogromną ilością bakalii, słodkiego miodu i kakao. Marzenie każdego łasucha!
Składniki na ciasto Panforte
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta białego pieprzu
- 50 g cukru
- 150 g miodu
- 30 g masła
- 100 g orzechów laskowych Bakalland
- 100 g migdałów Bakalland
- 180 g mieszanki keksowej Bakalland
- 100 g fig duże owoce Bakalland
- 100 g suszonych moreli Bakalland
Sposób wykonania
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przekładamy orzechy laskowe, migdały, mieszankę keksową, morele oraz lekko posiekane figi. Do bakalii dodajemy mąkę, kakao, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy by bakalie dokładnie zostały pokryte suchymi składnikami. W garnku umieszczamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, gdy wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą, a cała masa zacznie się pienić. Mieszankę gotujemy jeszcze około 2-3 minuty. Następnie szybko przelewamy postały syrop do bakalii i energicznie mieszamy aby masa została rozprowadzona między bakaliami. Powstałą masę przekładamy do tortownicy układając ją równomiernie. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 35-40 minut.
Mniam… 😉
dokładnie tak samo chciałam skomentować jak zobaczyłam powyższe zdjęcie 😀
Aż chyba wypróbuję 🙂
Bardzo fajny przepis , uwielbiam ciasta z bakaliami , zresztą ja uwielbiam wszystkie ciasta 🙂 Muszę go spróbować koniecznie – może upiekę je jutro w wolnej chwili ?
Łasuch się… zaślinił 🙂
Uwielbiam, szczególnie te migdały…
O rety! Szkoda że tylko na zdjęciu, bo nie leżałoby zbyt długo u mnie bezczynnie. Wszystko co lubię. Mniam . Orzechy, migdały, suszone owoce i to wszystko w takiej ilości. Że aż chce się to zjeść. Pycha.
Z bakaliami zdecydowanie wolę keks. W przepisie tego ciasta nie ma żadnych spulchniaczy, proszku czy jajek więc jest ono chyba trochę twardawe.
Musi byc pyszne
Lubię ciasta z dużą ilością bakalii.
Bardzo przyjemna bomba kaloryczna. Łatwe do zrobienia i długo utrzymuje wilgotność.
Coś czuję, że przesłodziłabym się taki deserem. Aczkolwiek moja rodzinka byłaby wprost zachwycona. Zapisuję przepis i pewnie kiedyś zrobię im niespodziankę serwując taki wypiek 🙂
Myślę, że to ciasto idealnie trafiłoby w preferencje moich kubków smakowych! 🙂 Jestem ogromnym łasuchem, choć wiecznie na diecie (z przerwami :P) 😛
miałam wrażenie, że to ciasto jest z kawałkami kiełbasy 😀
Bardzo ciekawe ciasto. I zdrowe przy takiej ilości bakalii w nich zawartych. Upiekę je na pewno a wtedy Wam napiszę jak smakowało :-).
Świetne ciasto 🙂
Jak tylko zobaczyłam tą fotkę to od razu przypomniałam sobie jak pracowałam we Włoszech i dostałam takie ciasto od mojej pracodawczyni. Było pyszne 🙂
Robiłam już podobne ciasto, ale z dodatkiem jabłek. Dużo bakalii i pokrojone w drobną kostkę jabłka. U mnie też nazywamy je włoskim ciastem.