Przepis na włoskie ciasto Panforte

Bakalland_Panforte

Ciasto Panforte przywędrowało do nas prosto z Włoch. Jest to wypiek z ogromną ilością bakalii, słodkiego miodu i kakao. Marzenie każdego łasucha!

Składniki na ciasto Panforte

  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta białego pieprzu
  • 50 g cukru
  • 150 g miodu
  • 30 g masła
  • 100 g orzechów laskowych Bakalland
  • 100 g migdałów Bakalland
  • 180 g mieszanki keksowej Bakalland
  • 100 g fig duże owoce Bakalland
  • 100 g suszonych moreli Bakalland

Sposób wykonania

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przekładamy orzechy laskowe, migdały, mieszankę keksową, morele oraz lekko posiekane figi. Do bakalii dodajemy mąkę, kakao, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy by bakalie dokładnie zostały pokryte suchymi składnikami. W garnku umieszczamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, gdy wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą, a cała masa zacznie się pienić. Mieszankę gotujemy jeszcze około 2-3 minuty. Następnie szybko przelewamy postały syrop do bakalii i energicznie mieszamy aby masa została rozprowadzona między bakaliami. Powstałą masę przekładamy do tortownicy układając ją równomiernie. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 35-40 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (308 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Melrose  18 marca 2016 10:43

    Mniam… 😉

    Odpowiedz
    • nataliaa  18 marca 2016 17:13

      dokładnie tak samo chciałam skomentować jak zobaczyłam powyższe zdjęcie 😀

      Odpowiedz
  2. Żanett  18 marca 2016 11:19

    Aż chyba wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  3. efffciaa  18 marca 2016 11:20

    Bardzo fajny przepis , uwielbiam ciasta z bakaliami , zresztą ja uwielbiam wszystkie ciasta 🙂 Muszę go spróbować koniecznie – może upiekę je jutro w wolnej chwili ?

    Odpowiedz
  4. martucha180  18 marca 2016 11:35

    Łasuch się… zaślinił 🙂

    Odpowiedz
  5. bbo  18 marca 2016 12:34

    Uwielbiam, szczególnie te migdały…

    Odpowiedz
  6. AnnStyl  18 marca 2016 18:49

    O rety! Szkoda że tylko na zdjęciu, bo nie leżałoby zbyt długo u mnie bezczynnie. Wszystko co lubię. Mniam . Orzechy, migdały, suszone owoce i to wszystko w takiej ilości. Że aż chce się to zjeść. Pycha.

    Odpowiedz
  7. Wusia  18 marca 2016 19:27

    Z bakaliami zdecydowanie wolę keks. W przepisie tego ciasta nie ma żadnych spulchniaczy, proszku czy jajek więc jest ono chyba trochę twardawe.

    Odpowiedz
  8. luna341  18 marca 2016 19:31

    Musi byc pyszne

    Odpowiedz
  9. macierzanka  18 marca 2016 19:54

    Lubię ciasta z dużą ilością bakalii.

    Odpowiedz
  10. Bella11  18 marca 2016 20:13

    Bardzo przyjemna bomba kaloryczna. Łatwe do zrobienia i długo utrzymuje wilgotność.

    Odpowiedz
  11. IwonaLFC  18 marca 2016 20:53

    Coś czuję, że przesłodziłabym się taki deserem. Aczkolwiek moja rodzinka byłaby wprost zachwycona. Zapisuję przepis i pewnie kiedyś zrobię im niespodziankę serwując taki wypiek 🙂

    Odpowiedz
  12. Aneta  18 marca 2016 22:45

    Myślę, że to ciasto idealnie trafiłoby w preferencje moich kubków smakowych! 🙂 Jestem ogromnym łasuchem, choć wiecznie na diecie (z przerwami :P) 😛

    Odpowiedz
  13. Anita  21 marca 2016 22:09

    miałam wrażenie, że to ciasto jest z kawałkami kiełbasy 😀

    Odpowiedz
  14. lilkawodna  27 marca 2016 17:36

    Bardzo ciekawe ciasto. I zdrowe przy takiej ilości bakalii w nich zawartych. Upiekę je na pewno a wtedy Wam napiszę jak smakowało :-).

    Odpowiedz
  15. Patriszia  27 marca 2016 21:10

    Świetne ciasto 🙂

    Odpowiedz
  16. linea  11 października 2016 12:50

    Jak tylko zobaczyłam tą fotkę to od razu przypomniałam sobie jak pracowałam we Włoszech i dostałam takie ciasto od mojej pracodawczyni. Było pyszne 🙂

    Odpowiedz
  17. Margaretkaw  11 października 2016 15:51

    Robiłam już podobne ciasto, ale z dodatkiem jabłek. Dużo bakalii i pokrojone w drobną kostkę jabłka. U mnie też nazywamy je włoskim ciastem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany