Przepis na włoskie ciasto Panforte
Ciasto Panforte przywędrowało do nas prosto z Włoch. Jest to wypiek z ogromną ilością bakalii, słodkiego miodu i kakao. Marzenie każdego łasucha!
Składniki na ciasto Panforte
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta białego pieprzu
- 50 g cukru
- 150 g miodu
- 30 g masła
- 100 g orzechów laskowych Bakalland
- 100 g migdałów Bakalland
- 180 g mieszanki keksowej Bakalland
- 100 g fig duże owoce Bakalland
- 100 g suszonych moreli Bakalland
Sposób wykonania
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przekładamy orzechy laskowe, migdały, mieszankę keksową, morele oraz lekko posiekane figi. Do bakalii dodajemy mąkę, kakao, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy by bakalie dokładnie zostały pokryte suchymi składnikami. W garnku umieszczamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, gdy wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą, a cała masa zacznie się pienić. Mieszankę gotujemy jeszcze około 2-3 minuty. Następnie szybko przelewamy postały syrop do bakalii i energicznie mieszamy aby masa została rozprowadzona między bakaliami. Powstałą masę przekładamy do tortownicy układając ją równomiernie. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 35-40 minut.