Przepis na: Wielkanocny pasztet z mięsa królika

Wielkanocny pasztet z mięsa królika

Składniki na danie – Wielkanocny pasztet z mięsa królika:

  • 1 królik
  • 300 g boczk
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorr
  • pęczek włoszczyzny
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • gałązka rozmarynu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec do smażenia
  • 700 ml wody
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.
  3. Całość zalej 700 ml wody, dodaj Bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, ok. 1 godziny.
  4. Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.
  5. Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  6. Formę do pieczenia (keksówkę) natłuść i posyp tartą bułką. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez ok. 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.

źródło: przepisy.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (181 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  21 marca 2015 10:45

    Koleżanka zajada się królikami, to jej podeślę przepis.

    Odpowiedz
  2. Kmakolagwa  21 marca 2015 16:56

    Nie do końca jestem przekonana co do królika, ale ogólnie to fajny przepis

    Odpowiedz
  3. bbo  21 marca 2015 19:13

    Królik jest przepyszny, a taki domowy pasztet najlepszy!

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  22 marca 2015 09:24

    Nie jadłam nigdy takich pasztetów, ale chętnie bym zjadła, bo wyglądają smakowicie.

    Odpowiedz
  5. girlblack  22 marca 2015 19:34

    mmm wygląda apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  6. Anita  22 marca 2015 20:14

    raczej nie kosztowałabym..

    Odpowiedz
  7. efffciaa  16 marca 2016 21:06

    Nigdy w życiu jeszcze nie robiłam pasztetu , chociaż mąż nie jednokrotnie marudził , że chętnie by sobie zjadł taki domowej roboty . Może na Święta Wielkanocne się skuszę i zrobię . Tylko skąd tu wziąć królika ???

    Odpowiedz
    • efffciaa  11 października 2016 15:30

      Zrobiłam pasztet 🙂 Według właśnie tego przepisu – i muszę się wam pochwalić , że wyszedł świetnie , choć moim zdaniem był odrobinę mało pikantny , ale trochę pieprzu załatwiło sprawę

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany