Przepis na: Wielkanocny pasztet z mięsa królika
Składniki na danie – Wielkanocny pasztet z mięsa królika:
- 1 królik
- 300 g boczk
- 300 g wątróbki drobiowej
- 1 Bulionetka drobiowa Knorr
- pęczek włoszczyzny
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- gałązka rozmarynu
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- smalec do smażenia
- 700 ml wody
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
- Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.
- Całość zalej 700 ml wody, dodaj Bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, ok. 1 godziny.
- Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.
- Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia (keksówkę) natłuść i posyp tartą bułką. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez ok. 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.
źródło: przepisy.pl