Przepis na wieczór z Beaujolais Nouveau!
Trzeci czwartek listopada każdego roku to wyjątkowy dzień dla smakoszy Beaujolais Nouveau i wielbicieli kuchni francuskiej, której specjałów na stole tego dnia zabraknąć nie może. Z młodym, dojrzewającym zaledwie 6 tygodni, nieco cierpkim winem znakomicie komponować się będą dania z drobiu i czerwonych mięs, sery, a nawet tarty.
„Beaujolais Nouveau jest naprawdę ważnym świętem dla wielu Francuzów” – opowiada Marc Mercier, szef kuchni Knorr z Francji. „To wino jest wprowadzane do sprzedaży zawsze w trzeci czwartek listopada, ale za każdym razem ma swój wyjątkowy niepowtarzalny smak. I tak na przykład w tamtym roku było bardzo owocowe z nutą banana i czerwonych owoców” – dodaje kucharz. Jakim smakiem Beaujolais Nouveau zaskoczy w tym roku? Smakosze przekonają się 15 listopada. Ale już teraz warto pomyśleć, co do wina podamy, spędzając ten wieczór we dwoje lub w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Oto, co proponują kucharze Knorr.
Wybornie i elegancko
Beaujolais Nouveau stworzy udany duet z potrawami z drobiu oraz czerwonych mięs. Na wieczór w święto wina sprawdzą się więc delikatne Roladki z piersi kurczaka i szpinaku w serowym sosie i wykwintny Tradycyjny indyk po francusku. Te potrawy najpierw przykują wzrok gości, a spróbowane zyskają ich uznanie. Będzie smacznie i elegancko. Wspaniale na stole zaprezentują się także dania z wołowiny lub wieprzowiny. Szefowie kuchni Knorr polecają Wołowinę z brokułami oraz Wieprzowinę duszoną z koprem włoskim.
Prosto i smacznie
Świętując Beaujolais Nouveau możemy także zrezygnować z mięs i zaserwować gościom wykwintne przekąski. Będą nimi z pewnością paszteciki z ciasta francuskiego, np. Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym lub Wytrawne paszteciki z farszem z mięsa mielonego z dodatkiem ananasa. Nie dość, że smaczne, to jeszcze znakomicie się prezentują – staną się prawdziwą ozdobą stołu. Podobnie tarty, wywodzące się także z kuchni francuskiej, będą doskonałym kulinarnym towarzyszem młodego wina. Czas więc zabrać się za Prowansalską tartę z pomidorami lub Tartę z porem i szparagami, by zdążyć na przyjście gości. Z Beaujolais Nouveau wspaniale smakują również sery, o czym przypomina rodowity Francuz i szef kuchni Knorr, Marc Mercier. Do tego bagietka i mamy pyszny, a jakże prosty przepis na wyjątkowy wieczór w gronie przyjaciół.
Przepisy na dania i przekąski, które możecie zaserwować do Beaujolais Nouveau, znajdziecie na www.przepisy.pl oraz na profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na kanale „Przepisy.pl” na You Tube