Przepis na: Weneckie pączki (Fritole Veneziane)

Weneckie pączki

Ten prosty przepis na Weneckie pączki (Fritole Veneziane) jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: dla 4 osób
Wykonanie: łatwe

Składniki na deser: Weneckie pączki

12 g drożdży piwnych
200 g mąki
40 g rodzynek
40 g orzeszków piniowych
40 g kandyzowanych owoców
350 g oleju słonecznikowego
40 g cukru
16 g cukru pudru
5 ml grappy lub rumu

Sposób przygotowania:

W głębokim naczyniu rozpuszczamy drożdże piwne w odrobinie ciepłej wody z cukrem. Dodajemy grappę oraz mąkę, dolewając wodę w niezbędnej ilości. Wyrabiamy ciasto, dopóki na powierzchni przestaną się formować pęcherzyki powietrza; wtedy przykrywamy ją ścierką
i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, pozwalając mu rosnąć.

Kiedy ciasto powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie, dodajemy rodzynki, pokrojone drobno kandyzowane owoce i orzeszki piniowe. Formujemy z ciasta małe kuleczki i smażymy je w gorącym oleju, po czym wykładamy na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Wykładamy pączki na talerz, układając z nich piramidę. Posypujemy je cukrem pudrem
i podajemy na gorąco.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (197 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. joanna252  8 stycznia 2016 13:49

    Wyglądają smacznie 🙂

    Odpowiedz
  2. macierzanka  8 stycznia 2016 15:10

    W takiej wersji pączków nie jadłam, ale jest prosty przepis,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
    • Żanett  8 stycznia 2016 16:02

      Też mi się podoba ten prosty przepis 🙂

      Odpowiedz
  3. Kropka  8 stycznia 2016 15:44

    pewnie są pyszne 😉

    Odpowiedz
  4. j.dudek71  8 stycznia 2016 16:01

    I tak nic nie przebije pączków rogaczy mojej babci:)

    Odpowiedz
  5. AnnStyl  9 stycznia 2016 10:48

    Oj nie odmówiłabym takiego pączusia;). Mniam!

    Odpowiedz
  6. Jaworka  9 stycznia 2016 20:09

    Przyznam że nie robie pączków ale może te mnie zainspirują i zrobię w tym roku

    Odpowiedz
  7. bbo  12 stycznia 2016 21:07

    Może i weneckie, a moja teściowa od lat je robi 😀

    Odpowiedz
  8. Agnieszka  13 stycznia 2016 13:38

    Mniam

    Odpowiedz
  9. Aneta  13 stycznia 2016 15:47

    Przecież to babcine rogacze! 😀

    Odpowiedz
  10. Patriszia  17 stycznia 2016 17:19

    Uwielbiam pączki 🙂

    Odpowiedz
  11. esia189  29 stycznia 2016 15:02

    jak znalazł na Tłusty Czwartek 🙂

    Odpowiedz
  12. scrabble  7 lutego 2016 22:01

    W tej formie do mnie nie przemawiają 😉

    Odpowiedz
  13. efffciaa  15 kwietnia 2016 11:39

    Bardzo lubię pączki , chociaż te akurat nie wyglądają zbyt smakowicie , raczej bym się na nie nie skusiła , jakieś takie mało co podobne do pączka , a jak są małe to pewnie tłuste .

    Odpowiedz
  14. karr96  16 kwietnia 2017 23:24

    Ja robię pączusie bananowe z polewą i orzechami 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany