Przepis na: Weneckie pączki (Fritole Veneziane)

Weneckie pączki

Ten prosty przepis na Weneckie pączki (Fritole Veneziane) jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: dla 4 osób
Wykonanie: łatwe

Składniki na deser: Weneckie pączki

12 g drożdży piwnych
200 g mąki
40 g rodzynek
40 g orzeszków piniowych
40 g kandyzowanych owoców
350 g oleju słonecznikowego
40 g cukru
16 g cukru pudru
5 ml grappy lub rumu

Sposób przygotowania:

W głębokim naczyniu rozpuszczamy drożdże piwne w odrobinie ciepłej wody z cukrem. Dodajemy grappę oraz mąkę, dolewając wodę w niezbędnej ilości. Wyrabiamy ciasto, dopóki na powierzchni przestaną się formować pęcherzyki powietrza; wtedy przykrywamy ją ścierką
i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, pozwalając mu rosnąć.

Kiedy ciasto powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie, dodajemy rodzynki, pokrojone drobno kandyzowane owoce i orzeszki piniowe. Formujemy z ciasta małe kuleczki i smażymy je w gorącym oleju, po czym wykładamy na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Wykładamy pączki na talerz, układając z nich piramidę. Posypujemy je cukrem pudrem
i podajemy na gorąco.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (226 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...