Przepis na: Weneckie pączki (Fritole Veneziane)
Ten prosty przepis na Weneckie pączki (Fritole Veneziane) jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: dla 4 osób
Wykonanie: łatwe
Składniki na deser: Weneckie pączki
12 g drożdży piwnych
200 g mąki
40 g rodzynek
40 g orzeszków piniowych
40 g kandyzowanych owoców
350 g oleju słonecznikowego
40 g cukru
16 g cukru pudru
5 ml grappy lub rumu
Sposób przygotowania:
W głębokim naczyniu rozpuszczamy drożdże piwne w odrobinie ciepłej wody z cukrem. Dodajemy grappę oraz mąkę, dolewając wodę w niezbędnej ilości. Wyrabiamy ciasto, dopóki na powierzchni przestaną się formować pęcherzyki powietrza; wtedy przykrywamy ją ścierką
i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, pozwalając mu rosnąć.
Kiedy ciasto powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie, dodajemy rodzynki, pokrojone drobno kandyzowane owoce i orzeszki piniowe. Formujemy z ciasta małe kuleczki i smażymy je w gorącym oleju, po czym wykładamy na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Wykładamy pączki na talerz, układając z nich piramidę. Posypujemy je cukrem pudrem
i podajemy na gorąco.