Przepis na: Waniliowe śnieżne kule
Składniki na danie – Waniliowe śnieżne kule:
220g miękkiego masła
50g cukru pudru z prawdziwą wanilią Kamis
1 żółtko
350g zwykłej pszennej mąki
120g mielonych migdałów
laska wanilii Kamis
dodatkowo cukier puder z prawdziwą wanilią Kamis do posypania
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać żółtko, a na końcu mąkę, migdały i ziarenka wydrążone z wanilii. Dokończyć wyrabianie ciasta rękami. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 20 minut, żeby nieco stężało. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zostawiając między nimi ok. 6 cm odstęp. Ciastka piec w temperaturze 190 st.C przez ok. 20 minut. Po wyjęciu powinny być lekko zarumienione. Przestygnięte ciastka ułożyć na tacy i obficie posypać cukrem pudrem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie przełożyć do słoika, przesypując kolejne warstwy cukrem.
Zobacz także: