Przepis na: Tradycyjna zupa pomidorowa

Zupa-pomidorowa-

Czas: 45 minut

Dla: 4 osób

Składniki na danie – Tradycyjna zupa pomidorowa:

  • 30 dag kości wieprzowych
  • szklanka śmietany 18%
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • łyżka oleju
  • 1 Rosół z kury Knorr
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kgświeżych pomidorów
  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

1.      Kości umyj, włóż do wrzącej wody. Dodaj kostkę Knorr i ugotuj wywar. Obierz włoszczyznę, umyj i dodaj do wywaru. Gotuj ok 30 minut. Pomidory umyj, sparz, obierz i pokrój w drobne kawałki.
2.      Do rondla wlej olej, włóż pomidory i podduś je na ogniu ok. 10 minut. Przetrzyj przez sito. Do wywaru dodaj pomidory i cukier. Gotuj jeszcze kilka minut, aż wszystko dobrze się połączy.
3.      Zupę zabiel śmietaną. Gotową podaj z ryżem lub makaronem, posypaną koperkiem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (107 głosów, średnia: 4,84 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  6 października 2014 11:09

    Ja gotuję zawsze pomidorową na rosole.

    Odpowiedz
  2. Sylwia  24 lutego 2015 16:09

    ja wolę pomidorową z makaronem :p

    Odpowiedz
  3. gosia141088  20 maja 2015 14:27

    pójście na łatwiznę przy zachowaniu dobrego smaku – lubimy takie szybkie propozycje :))

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  23 maja 2015 13:19

    Nie jest to moja ulubiona zupa, ale jest to świetny pomysł na szybki obiad.

    Odpowiedz
  5. xtina120  23 stycznia 2016 23:38

    No i zrobiłam się głodna;( a jest już po 23 ;(

    Odpowiedz
  6. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:41

    Bardzo jąlubię, a najlepiej z lanymi kluseczkami. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany