Przepis na: Tradycyjna zupa pomidorowa
Czas: 45 minut
Dla: 4 osób
Składniki na danie – Tradycyjna zupa pomidorowa:
- 30 dag kości wieprzowych
- szklanka śmietany 18%
- 1 pęczek włoszczyzny
- łyżka oleju
- 1 Rosół z kury Knorr
- 1 łyżka cukru
- 1 kgświeżych pomidorów
- kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Kości umyj, włóż do wrzącej wody. Dodaj kostkę Knorr i ugotuj wywar. Obierz włoszczyznę, umyj i dodaj do wywaru. Gotuj ok 30 minut. Pomidory umyj, sparz, obierz i pokrój w drobne kawałki.
2. Do rondla wlej olej, włóż pomidory i podduś je na ogniu ok. 10 minut. Przetrzyj przez sito. Do wywaru dodaj pomidory i cukier. Gotuj jeszcze kilka minut, aż wszystko dobrze się połączy.
3. Zupę zabiel śmietaną. Gotową podaj z ryżem lub makaronem, posypaną koperkiem.
Komentarze
Ja gotuję zawsze pomidorową na rosole.
ja wolę pomidorową z makaronem :p
pójście na łatwiznę przy zachowaniu dobrego smaku – lubimy takie szybkie propozycje :))
Nie jest to moja ulubiona zupa, ale jest to świetny pomysł na szybki obiad.
No i zrobiłam się głodna;( a jest już po 23 ;(
Bardzo jąlubię, a najlepiej z lanymi kluseczkami. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.