Przepis na: Tradycyjna zupa pomidorowa

Zupa-pomidorowa-

Czas: 45 minut

Dla: 4 osób

Składniki na danie – Tradycyjna zupa pomidorowa:

  • 30 dag kości wieprzowych
  • szklanka śmietany 18%
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • łyżka oleju
  • 1 Rosół z kury Knorr
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kgświeżych pomidorów
  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

1.      Kości umyj, włóż do wrzącej wody. Dodaj kostkę Knorr i ugotuj wywar. Obierz włoszczyznę, umyj i dodaj do wywaru. Gotuj ok 30 minut. Pomidory umyj, sparz, obierz i pokrój w drobne kawałki.
2.      Do rondla wlej olej, włóż pomidory i podduś je na ogniu ok. 10 minut. Przetrzyj przez sito. Do wywaru dodaj pomidory i cukier. Gotuj jeszcze kilka minut, aż wszystko dobrze się połączy.
3.      Zupę zabiel śmietaną. Gotową podaj z ryżem lub makaronem, posypaną koperkiem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (171 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...