Przepis na: Tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami

Tatar-z-buraka

Przepis autorstwa  Grzegorza Łapanowskiego, ambasadora marek Kikkoaman i TABASCO®. Znany kucharz i dziennikarz kulinarny przygotowywał niniejszą wiosenną propozycję

Składniki na danie – Tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami:

kilka średnich buraków

200 g koziego twarożku

1 dojrzały granat

2-3  łyżki miodu

2-3 łyżki sosu sojowego Kikkoman

szczypta mielonego kminu rzymskiego

sok z cytryny

kilka łyżek dobrej oliwy

kilka gałązek kolendry

2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika

TABASCO®

 

Wykonanie:

Buraki pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Z granata wyłuskujemy nasiona. Mieszamy z burakami i prażonymi pestkami ze słonecznika. Doprawiamy do smaku szczyptą kminu rzymskiego, sosem sojowym wymieszanym z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Dla nadania ostrości dodajemy kilka kropel TABASCO®. Na wierzchu układamy knelki z koziego twarożku. Całość posypujemy drobno posiekaną, świeżą kolendrą.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (192 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  22 marca 2014 10:23

    Ładnie się prezentuje na talerzu 🙂

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  22 marca 2014 15:05

    Tatar w takiej postaci mogłabym zjeść.

    Odpowiedz
  3. bbo  23 marca 2014 20:13

    Tatara w żadnej postaci nie ruszę…

    Odpowiedz
  4. marcia7  31 marca 2015 16:59

    świetnie to wygląda

    Odpowiedz
  5. scrabble  14 kwietnia 2015 11:06

    Bardzo lubię tarty ale ta wygląda szczególnie zachęcająco.

    Odpowiedz
  6. as_sa  6 lipca 2016 19:49

    Hahahaha to nie tarta tylko tatar 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany