Przepis na: Tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami

Tatar-z-buraka

Przepis autorstwa  Grzegorza Łapanowskiego, ambasadora marek Kikkoaman i TABASCO®. Znany kucharz i dziennikarz kulinarny przygotowywał niniejszą wiosenną propozycję

Składniki na danie – Tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami:

kilka średnich buraków

200 g koziego twarożku

1 dojrzały granat

2-3  łyżki miodu

2-3 łyżki sosu sojowego Kikkoman

szczypta mielonego kminu rzymskiego

sok z cytryny

kilka łyżek dobrej oliwy

kilka gałązek kolendry

2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika

TABASCO®

 

Wykonanie:

Buraki pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Z granata wyłuskujemy nasiona. Mieszamy z burakami i prażonymi pestkami ze słonecznika. Doprawiamy do smaku szczyptą kminu rzymskiego, sosem sojowym wymieszanym z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Dla nadania ostrości dodajemy kilka kropel TABASCO®. Na wierzchu układamy knelki z koziego twarożku. Całość posypujemy drobno posiekaną, świeżą kolendrą.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (217 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...