Przepis na: Tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami
Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego, ambasadora marek Kikkoaman i TABASCO®. Znany kucharz i dziennikarz kulinarny przygotowywał niniejszą wiosenną propozycję
Składniki na danie – Tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami:
kilka średnich buraków
200 g koziego twarożku
1 dojrzały granat
2-3 łyżki miodu
2-3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
szczypta mielonego kminu rzymskiego
sok z cytryny
kilka łyżek dobrej oliwy
kilka gałązek kolendry
2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika
TABASCO®
Wykonanie:
Buraki pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Z granata wyłuskujemy nasiona. Mieszamy z burakami i prażonymi pestkami ze słonecznika. Doprawiamy do smaku szczyptą kminu rzymskiego, sosem sojowym wymieszanym z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Dla nadania ostrości dodajemy kilka kropel TABASCO®. Na wierzchu układamy knelki z koziego twarożku. Całość posypujemy drobno posiekaną, świeżą kolendrą.