Przepis na: Tatar z łososia z miodem i musztardą

Tatar z łososia z miodem i musztardą

Autorem przepisu Tatar z łososia z miodem i musztardą jest Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Poziom: łatwy

 

Składniki na Tatar z łososia z miodem i musztardą:

  •  – 100g łososia
  •  –  4g szalotki
  •  – 20g orzeszków pinii
  •  – 4g tymianku
  •  – 2g startej skórki z cytryny
  • – 1g soli
  •  – 0,1g pieprzu
  •  – 10g musztardy
  •  – 5g kaparów
  •  – 10g miodu
  •  – oliwa extra vergine

 

Sposób przygotowania:

Łososia posiekaj bardzo drobno. Następnie do schłodzonej miski włóż posiekaną szalotkę, musztardę, uprażone i posiekane orzeszki pinii, pieprz oraz utartą skórkę z cytryny. Uzupełnij oliwą. Sól i sok z cytryny dodaj tuż przed podaniem.

Uformuj porcję tatara na talerzu. Udekoruj kaparami. Przypraw solą i  polej miodem. Podawaj z chrupiącą bagietką.

 

Porada:

Do przygotowania tatara z łososia zawsze polecam lekko zmrożenie ryby, ponieważ pomaga to zachować konsystencję w trakcie siekania i krojenia. Ale jeśli lubicie miękką strukturę tego dania używajcie po prostu zimnej, a nie zmrożonej ryby.

Zobacz także: Tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (277 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...