Przepis na: Tatar z łososia z miodem i musztardą

Tatar z łososia z miodem i musztardą

Autorem przepisu Tatar z łososia z miodem i musztardą jest Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Poziom: łatwy

 

Składniki na Tatar z łososia z miodem i musztardą:

  •  – 100g łososia
  •  –  4g szalotki
  •  – 20g orzeszków pinii
  •  – 4g tymianku
  •  – 2g startej skórki z cytryny
  • – 1g soli
  •  – 0,1g pieprzu
  •  – 10g musztardy
  •  – 5g kaparów
  •  – 10g miodu
  •  – oliwa extra vergine

 

Sposób przygotowania:

Łososia posiekaj bardzo drobno. Następnie do schłodzonej miski włóż posiekaną szalotkę, musztardę, uprażone i posiekane orzeszki pinii, pieprz oraz utartą skórkę z cytryny. Uzupełnij oliwą. Sól i sok z cytryny dodaj tuż przed podaniem.

Uformuj porcję tatara na talerzu. Udekoruj kaparami. Przypraw solą i  polej miodem. Podawaj z chrupiącą bagietką.

 

Porada:

Do przygotowania tatara z łososia zawsze polecam lekko zmrożenie ryby, ponieważ pomaga to zachować konsystencję w trakcie siekania i krojenia. Ale jeśli lubicie miękką strukturę tego dania używajcie po prostu zimnej, a nie zmrożonej ryby.

Zobacz także: Tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (208 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Patriszia  27 czerwca 2015 15:24

    Nie jestem przekonana do tara pod jakąkolwiek postacią.

    Odpowiedz
    • Żanett  28 czerwca 2015 11:11

      Ja również 🙂

      Odpowiedz
  2. Jaworka  28 czerwca 2015 07:30

    Uwielbiam tatara każdego i czasami sobie zafunduję takiego

    Odpowiedz
  3. luna341  28 czerwca 2015 11:22

    uwielbiam.Polecam

    Odpowiedz
  4. Madziulka444  28 czerwca 2015 11:28

    W życiu nie jadłam tarara.

    Odpowiedz
  5. edytka38  28 czerwca 2015 15:04

    Nie zjadłabym 😉

    Odpowiedz
  6. macierzanka  28 czerwca 2015 15:33

    Takiej wersji tatara nigdy nie jadłam, więc chętnie spróbuję.

    Odpowiedz
  7. martucha180  28 czerwca 2015 16:45

    Nie lubię tatarów.

    Odpowiedz
  8. bbo  28 czerwca 2015 19:35

    Z miodem i musztardą to ja lubię żeberka… a za tatara dziękuję.

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  29 czerwca 2015 20:50

    Łosoś z miodem? Hmmm

    Odpowiedz
  10. Kmakolagwa  2 lipca 2015 16:14

    Ciekawe połączenia. Nie lubię tatara, ale ten była bym skłonna spróbować.

    Odpowiedz
  11. Agnieszka  31 grudnia 2015 18:19

    Koniecznie trzeba ten przepis wypróbować

    Odpowiedz
  12. joanna252  1 stycznia 2016 11:14

    A ja bym chętnie spróbowała takiego tatara właśnie z łososiem którego uwielbiam.

    Odpowiedz
  13. Joanna007  11 maja 2016 21:35

    Nie lubię łososia po obróbce termicznej ale surowego bądź wędzonego uwielbiam;) Pasty, sałatki i kanapki z łososiem u mnie rządzą ale ten przepis jest super i z pewnością go wypróbuję.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany