Przepis na: Tatar z łososia z miodem i musztardą
Autorem przepisu Tatar z łososia z miodem i musztardą jest Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej
- Czas przygotowania: 15 minut
- Poziom: łatwy
Składniki na Tatar z łososia z miodem i musztardą:
- – 100g łososia
- – 4g szalotki
- – 20g orzeszków pinii
- – 4g tymianku
- – 2g startej skórki z cytryny
- – 1g soli
- – 0,1g pieprzu
- – 10g musztardy
- – 5g kaparów
- – 10g miodu
- – oliwa extra vergine
Sposób przygotowania:
Łososia posiekaj bardzo drobno. Następnie do schłodzonej miski włóż posiekaną szalotkę, musztardę, uprażone i posiekane orzeszki pinii, pieprz oraz utartą skórkę z cytryny. Uzupełnij oliwą. Sól i sok z cytryny dodaj tuż przed podaniem.
Uformuj porcję tatara na talerzu. Udekoruj kaparami. Przypraw solą i polej miodem. Podawaj z chrupiącą bagietką.
Porada:
Do przygotowania tatara z łososia zawsze polecam lekko zmrożenie ryby, ponieważ pomaga to zachować konsystencję w trakcie siekania i krojenia. Ale jeśli lubicie miękką strukturę tego dania używajcie po prostu zimnej, a nie zmrożonej ryby.
Zobacz także: Tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami