Przepis na tartę z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem
Lubisz ciasta ze słodkim serem, czekoladą czy owocami? A może nie potrafisz wybrać lub Ty zawsze upierasz się na czekoladę, a Twój mąż na owoce? Mamy dla Ciebie coś, co pogodzi całą rodzinę: przepis na tartę z serkiem ricotta, brzoskwiniami i czekodżemem. Zobacz, jak ją przygotować!
Składniki:
• 100 g mąki pszennej
• 50 g mąki krupczatki
• 100 g masła
• 1 żółtko
• 1 łyżka śmietany
• 1 słoiczek czekodżemu (np. Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą)
• 250 g ricotty
• 1 jajko
• 1 duża brzoskwinia
Sposób przygotowania:
Przesiej przez sito mąkę pszenną i krupczatkę, po czym dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtko oraz śmietanę, po czym całość zagniataj, aż otrzymasz gładkie ciasto. Ciasto włóż do lodówki na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W tym czasie ser ricotta zmieszaj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, wyjmij pestkę i pokrój owoc w półplasterki.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je, by miało grubość nie większą niż 2-3 mm. Na środek wyłóż ricottę i rozsmaruj ją. Następnie zrób to samo z czekodżemem. Rozsmarowując ser i czekodżem, pamiętaj, by zostawić margines o szerokości 1 cm, który następnie zawiniesz do środka.
Poukładaj plasterki brzoskwini na tarcie. Następnie przełóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.
Smacznego!