Przepis na: Tajska zupa krewetkowa
Czas przygotowania na przepis: Tajska zupa krewetkowa – 45 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki na na przepis: Tajska zupa krewetkowa
- 45 dag dużych krewetek
- 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego Knorr
- 2 pomidory
- 2 cebule dymki
- 1 świeży imbir
- 1 papryka jalapeno
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 l wody
- 4 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki sosu chilli
- 2 łyżeczki sosu rybnego
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę i zagotuj. Następnie wrzuć do niej 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego Knorr i rozprowadź, by danie było aromatyczne i dobrze doprawione.
- Pokrój cebule i obrane ze skóry pomidory. Posiekaj imbir oraz paprykę i wyciśnij sok z limonki.
- Wrzuć do garnka z bulionem dymki, imbir i paprykę. Doprowadź do wrzenia. Następnie duś pod przykryciem przez 20 minut.
- Dodaj krewetki, pomidory z sokiem i mleko kokosowe oraz wlej sos chili i rybny. Zagotuj ponownie. Zupę podawaj w miseczkach posypaną zielonymi częściami cebuli dymki.
Zobacz także: Ewa Wachowicz: Tajska zupa rybna
Komentarze
Wygląda znakomicie bardzo oryginalnie i pewnie tak smakuje warto wypróbować Taka zupa na jakieś przyjęcie ozdobi stół
Pycha! Uwielbiam takie zupy.
Prezentuje sie smacznie.
Uwielbiam tajską kuchnię.
nie lubię krewetek, ale zupka bardzo ładnie się prezentuje.
Bardzo chętnie zjem 🙂
Mógłby mi ktoś taką ugotować:-).
Cudo! Taką lubię najbardziej.
Uwielbiam taką ..
Musi być smaczna 🙂
Wygląda zachęcająco.
oo nie.. nie dla mnie!
Nigdy nie jadłam krewetek. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
Ale chętnie bym wreszcie spróbowała. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.