Przepis na: Tajska zupa krewetkowa

Tajska zupa krewetkowa

Czas przygotowania na przepis: Tajska zupa krewetkowa – 45 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki na na przepis: Tajska zupa krewetkowa

  • 45 dag dużych krewetek
  • 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego Knorr
  • 2 pomidory
  • 2 cebule dymki
  • 1 świeży imbir
  • 1 papryka jalapeno
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 l wody
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki sosu chilli
  • 2 łyżeczki sosu rybnego

 

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Następnie wrzuć do niej 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego Knorr i rozprowadź, by danie było aromatyczne i dobrze doprawione.
  2. Pokrój cebule i obrane ze skóry pomidory. Posiekaj imbir oraz paprykę i wyciśnij sok z limonki.
  3. Wrzuć do garnka z bulionem dymki, imbir i paprykę. Doprowadź do wrzenia. Następnie duś pod przykryciem przez 20 minut.
  4. Dodaj krewetki, pomidory z sokiem i mleko kokosowe oraz wlej sos chili i rybny. Zagotuj ponownie. Zupę podawaj w miseczkach posypaną zielonymi częściami cebuli dymki.

Zobacz także: Ewa Wachowicz: Tajska zupa rybna

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (166 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Jaworka  21 lipca 2015 09:39

    Wygląda znakomicie bardzo oryginalnie i pewnie tak smakuje warto wypróbować Taka zupa na jakieś przyjęcie ozdobi stół

    Odpowiedz
  2. Kmakolagwa  21 lipca 2015 10:17

    Pycha! Uwielbiam takie zupy.

    Odpowiedz
  3. martucha180  21 lipca 2015 10:46

    Prezentuje sie smacznie.

    Odpowiedz
  4. irenkaw  21 lipca 2015 11:19

    Uwielbiam tajską kuchnię.

    Odpowiedz
  5. Żanett  21 lipca 2015 11:23

    nie lubię krewetek, ale zupka bardzo ładnie się prezentuje.

    Odpowiedz
  6. bbo  21 lipca 2015 11:48

    Bardzo chętnie zjem 🙂

    Odpowiedz
  7. lilkawodna  21 lipca 2015 14:00

    Mógłby mi ktoś taką ugotować:-).

    Odpowiedz
  8. Wusia  21 lipca 2015 14:57

    Cudo! Taką lubię najbardziej.

    Odpowiedz
  9. edytka38  21 lipca 2015 19:41

    Uwielbiam taką ..

    Odpowiedz
  10. Patriszia  21 lipca 2015 22:30

    Musi być smaczna 🙂

    Odpowiedz
  11. macierzanka  22 lipca 2015 19:35

    Wygląda zachęcająco.

    Odpowiedz
  12. Anita  27 lipca 2015 18:10

    oo nie.. nie dla mnie!

    Odpowiedz
  13. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:10

    Nigdy nie jadłam krewetek. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  14. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:11

    Ale chętnie bym wreszcie spróbowała. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany