Tajska zupa krewetkowa

 

Tajska zupa krewetkowa

Czas przygotowania na przepis: Tajska zupa krewetkowa – 45 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki na na przepis: Tajska zupa krewetkowa

  • 45 dag dużych krewetek
  • 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego Knorr
  • 2 pomidory
  • 2 cebule dymki
  • 1 świeży imbir
  • 1 papryka jalapeno
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 l wody
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki sosu chilli
  • 2 łyżeczki sosu rybnego

 

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Następnie wrzuć do niej 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego Knorr i rozprowadź, by danie było aromatyczne i dobrze doprawione.
  2. Pokrój cebule i obrane ze skóry pomidory. Posiekaj imbir oraz paprykę i wyciśnij sok z limonki.
  3. Wrzuć do garnka z bulionem dymki, imbir i paprykę. Doprowadź do wrzenia. Następnie duś pod przykryciem przez 20 minut.
  4. Dodaj krewetki, pomidory z sokiem i mleko kokosowe oraz wlej sos chili i rybny. Zagotuj ponownie. Zupę podawaj w miseczkach posypaną zielonymi częściami cebuli dymki.

Zobacz także: Ewa Wachowicz: Tajska zupa rybna

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (221 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...