Tajska zupa krewetkowa
Czas przygotowania na przepis: Tajska zupa krewetkowa – 45 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki na na przepis: Tajska zupa krewetkowa
- 45 dag dużych krewetek
- 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego Knorr
- 2 pomidory
- 2 cebule dymki
- 1 świeży imbir
- 1 papryka jalapeno
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 l wody
- 4 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki sosu chilli
- 2 łyżeczki sosu rybnego
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę i zagotuj. Następnie wrzuć do niej 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego Knorr i rozprowadź, by danie było aromatyczne i dobrze doprawione.
- Pokrój cebule i obrane ze skóry pomidory. Posiekaj imbir oraz paprykę i wyciśnij sok z limonki.
- Wrzuć do garnka z bulionem dymki, imbir i paprykę. Doprowadź do wrzenia. Następnie duś pod przykryciem przez 20 minut.
- Dodaj krewetki, pomidory z sokiem i mleko kokosowe oraz wlej sos chili i rybny. Zagotuj ponownie. Zupę podawaj w miseczkach posypaną zielonymi częściami cebuli dymki.
Zobacz także: Ewa Wachowicz: Tajska zupa rybna