Przepis na szparagi z kremowym sosem

Sezon na szparagi zaczyna się już na początku maja. Dlatego warto znać przepisy na przyrządzenie tych pysznych i bogatych w wartości odżywczych warzyw. Szparagi nie tylko są niskokaloryczne, wspierają układ trawienny i odpornościowy i zawierają antyoksydanty. Dlatego warto czerpać z ich dobrodziejstwa pełnymi garściami. Szparagi z kremowym sosem mogą powinny spodobać się miłośnikom prostych, a zarazem bardzo delikatnych w smaku potraw. Zobaczcie jak je przygotować!

Spis treści:

szparagi na drewnianej desce

Fot. jcomp, Freepik

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Warto je włączyć je do swojej diety, bo lista profitów jakie przynosi ich jedzenie jest dość długa. Te wyjątkowe warzywa zawierają witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), a także miedź, fosfor i magnez. Zawierają także witaminę K, która jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi.  Do tego są także źródłem kwasu foliowego, który dobroczynnie wpływa na pracę układu nerwowego i układu krwionośnego. Ponadto zawierają cenny błonnik, więc przyczyniają się do prawidłowej pracy układu pokarmowego i obniżenia poziomu glukozy we krwi. Szparagi zawierają też substancje aktywne, które oczyszczają organizm ze szkodliwych toksyn. Mało kto wie, że są one także świetnym afrodyzjakiem!

Jak przyrządzić szparagi?

Przystępując do ich przyrządzania należy odciąć ich zdrewniają końcówkę, czyli w miejscu zmiany kolory z jasnego na ciemny, zwłaszcza w przypadku białej odmiany. W przeciwnym razie mogą one spowodować, że smak potrawy z nimi w roli głównej będzie dość gorzki. Szparagi zwykle gotuje się ok. 5 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. W przypadku tych białych, czas ten można wydłużyć o ok. 2 minuty.

Szparagi to ten rodzaj warzywa, które są na tyle smaczne, że nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych, aby cieszyć się ich wyśmienitym smakiem. Te zielone warto jadać skropione oliwą czy roztopionym masłem.

pęczek szparagów

Fot. kjpargeter, Freepik

Przepis na szparagi z kremowym sosem

Szparagi z kremowym sosem to świetna propozycja na proste w wykonaniu i niezwykłe smaczne danie. W takim wydaniu świetnie nadaje się ono jako lekki obiad, przekąska czy lunch. W uzyskaniu aromatu potrawie pomoże w tym przypadku tymianek i sok z limonki, które podbiją smak.

Składniki:

– 1 pęczek świeżych białych szparagów,

– 300 ml śmietanki słodkiej 18%,

– 300 g ser gouda MSM Mońki,

– 1 cebula,

– 2 łyżki masła,

– sól, pieprz, tymianek do smaku,

– 1 łyżeczka soku z limonki

Wykonanie:

  1. Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj je do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. Pokrój cebulę w kostkę i podduś parę minut na łyżce masła i dodaj do szparagów.
  3. Całość zalej śmietanką, dodaj starty ser żółty i wszystko zmiksuj blenderem, a następnie przecedź przez sito.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
  5. Na koniec dodaj sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszaj. Gdyby sos był za gęsty, możesz rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.
szparagi z kremowym sosem

Fot. mat. nadesłane

Zobacz także ciekawy przepis na szparagi z rabarbarowym sosem:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (13 głosów, średnia: 4,92 z 5)
zapisuję głos...