Przepis na: Świąteczny Gravlax z sosem jogurtowo–koperkowym

Wasa-Gravlax-z-lososia-z-sosem-jogurtowym---Julita-Strzalkowska

Składniki na danie – Świąteczny Gravlax z sosem jogurtowo–koperkowym:

90 dkg łososia

1 1/2 łyżki soli morskiej
1 łyżka cukru brązowego
1/2 łyżki cukru białego
1 1/2 otartej skórki z grejpfruta
1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu

Kromki pieczywa WASA SPORT

Przygotowanie:

Łosoś:
Składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią łososia. Układamy w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykrywamy folią spożywczą i mocno obciążamy. Zostawiamy w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn. Czwartego dnia wyjmujemy łososia, usuwamy nadmiar marynaty, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania. Gravlax z łososia kroimy w cienkie plastry, ukłdamy na pieczywie WASA SPORT, polewamy sosem jogurtowo – koperkowym.

Sos jogurtowo – koperkowy:

300 ml jogurtu greckiego
1 łyżka posiekanego kopru
1 łyżka pokrojonego grapefruita
1 łyżka miodu
sól
Jogurt, koper, grejpfrut, miód wymieszać. Doprawić solą do smaku i odstawić na 15 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (223 głosów, średnia: 4,66 z 5)
loading... zapisuję głos...