Spaghetti z krewetkami na winie – przepis
Spaghetti z krewetkami na winie:
Składniki:
– 200 g makaronu Malma Spaghetti
– około 12 sztuk krewetek tygrysich
– 1 ząbek czosnku
– 2-3 duże pomidory (bez skórki)
– 100 ml białego, wytrawnego wina
– natka pietruszki
– 2 łyżki masła
– sól, biały pieprz do smaku
Dodatkowo do dekoracji: parmezan, pietruszka.
Przygotowanie:
Rozmrożone krewetki wrzucamy na 2 minuty do posolonej, gotującej się wody. W międzyczasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Następnie wrzucamy odrobinę pietruszki, pokrojone w kostkę pomidory i zalewamy winem. Po uzyskaniu konsystencji sosu dodajemy krewetki, na końcu dokładamy ugotowany makaron. Ozdabiamy pietruszką i parmezanem.
Idealne uzupełnienie: białe, wytrawne wino.
Komentarze
Nie jestem w stanie zjeść krewetek…
Oj tam, oj tam… Po co to wino!
Jaszcze się nie odważyłam zjeść krewetek.
Wypróbowałam -dobry przepis i smaczne spagetti.ja podsmaźyłam z czosnkiem trochę cebuli.
Pychotka!
Ja mam ochotę na krewetki ale męża nie mogę do nich przekonać i nie mam dobrego przepisu na ich przyrządzenie
Dobry i prosty przepis.Wzbogaciłam go jeszcze o podsmażoną cebulę i papryczkę.
Pychotka -polecam
muszę wypróbować ten przepis 🙂 Uwielbiam spaghetti, ale z krewetkami jeszcze nie jadłam
Ah, i znowu te krewetki 🙂 jedyne co nie rozumiem, czemu to danie trafiło do działu „dania wegetariańskie”. Wegetarianie nie jedzą ryb, wiec chyba i krewetki tez się zaliczają 🙂
🙂
Od czasu naszych tajskich wakacji pokochałam krewetki 🙂 Bardzo fajny przepis , który z pewnością kiedyś wypróbuję i oczywiście podzielę się z wami wrażeniami jak wyszło 🙂