Spaghetti z krewetkami na winie – przepis
Spaghetti z krewetkami na winie:
Składniki:
– 200 g makaronu Malma Spaghetti
– około 12 sztuk krewetek tygrysich
– 1 ząbek czosnku
– 2-3 duże pomidory (bez skórki)
– 100 ml białego, wytrawnego wina
– natka pietruszki
– 2 łyżki masła
– sól, biały pieprz do smaku
Dodatkowo do dekoracji: parmezan, pietruszka.
Przygotowanie:
Rozmrożone krewetki wrzucamy na 2 minuty do posolonej, gotującej się wody. W międzyczasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Następnie wrzucamy odrobinę pietruszki, pokrojone w kostkę pomidory i zalewamy winem. Po uzyskaniu konsystencji sosu dodajemy krewetki, na końcu dokładamy ugotowany makaron. Ozdabiamy pietruszką i parmezanem.
Idealne uzupełnienie: białe, wytrawne wino.