Przepis na śniadanie: Jajka w gniazdkach

Jajka w gniazdkach

Czas przygotowania dania:  Jajka w gniazdkach –  ¼ h
Stopień trudności: łatwy
Czas gotowania: 35 minut
Liczba porcji: 12

Składniki na danie: Jajka w gniazdkach

  • 6-8 średnich ziemniaków
  • sól i mielony pieprz
  • olej do smażenia w spray’u
  • 24 duże jajka

 

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200 ̊C.

Piecz całe ziemniaki przez 45-60 minut, aż będą miękkie. Pozostaw je do wystygnięcia, następnie zetrzyj je na tartce. Przygotowaną masę ziemniaczaną dopraw solą i pieprzem.

Spryskaj obficie 2 foremki do muffinek (na 12 babeczek) olejem. Włóż po 3-4 łyżki utartych ziemniaków do pojedynczych foremkek. Palcami dociśnij masę ziemniaczaną do spodu i ścianek foremek. Spryskaj wypełnione masą foremki olejem. Piecz przez 15-20 minut, uważając, żeby się nie spaliły.

Pozwól wystygnąć upieczonej masie ziemniaczanej. Rozbij po jednym jajku do każdej z foremek z ziemniakami. Posyp solą i pieprzem jajka. Piecz około 15 minut, do momentu, aż białka się zetną.

Danie pochodzi z programu  „Kobieta na Dzikim Zachodzie”. Premiera: poniedziałek, 7 września o godz. 18.00 –  na antenie Polsat Food Network

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (210 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  8 września 2015 13:18

    Niby nic a fajnie wygląda.

    Odpowiedz
  2. martucha180  8 września 2015 15:03

    24 jajka to sporo!

    Odpowiedz
  3. Aneta  8 września 2015 15:10

    Ciekawy przepis, ale o oleju w spray’u to jeszcze nie słyszałam 🙂

    Odpowiedz
  4. ewka  8 września 2015 17:47

    zmniejszę porcje i będzie super. Coś nowego

    Odpowiedz
  5. Sylwia  8 września 2015 18:04

    hmm spróbuję na kolację

    Odpowiedz
  6. macierzanka  8 września 2015 19:00

    Łatwy przepis ,ale za dużo jajek.

    Odpowiedz
  7. Jaworka  8 września 2015 20:27

    Można zrobić w 10 foremkach czy jeszcze mniej ale jak dla mnie za dużo roboty dla 4 osób

    Odpowiedz
  8. Adrianna  8 września 2015 23:17

    Wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  9. Żanett  9 września 2015 06:25

    Ja tam wolę zwykłe, z patelni 🙂

    Odpowiedz
  10. Ewelina  9 września 2015 08:23

    nie to nie dla mnie, a Aneta olej w spray to chyba taki zwykły przelany do specjalnej buteleczki o ile się nie mylę 😛

    Odpowiedz
  11. martus2833  9 września 2015 08:48

    genialnie proste

    Odpowiedz
  12. bbo  9 września 2015 12:10

    OK, ale za mało ścięte jako!

    Odpowiedz
  13. martuska665  9 września 2015 12:51

    przepis ciekawy. Tylko te 24 jaja…

    Odpowiedz
  14. IwonaLFC  9 września 2015 20:50

    Ciekawy przepis. Warto się zainspirować 🙂

    Odpowiedz
  15. Patriszia  10 września 2015 06:59

    Fajne, szybkie danie 🙂

    Odpowiedz
  16. Wusia  14 września 2015 08:39

    Bardzo prosty przepis, a jaki widowiskowy!

    Odpowiedz
  17. mama_kazala  16 listopada 2015 10:51

    zdjęcia bym zjadła, tak to przepysznie wygląda! 😉

    Odpowiedz
  18. sylwiawes  26 listopada 2015 11:16

    Prosty , szybki przepis ciekawe czy smaczny 😉 ?

    Odpowiedz
  19. luna341  19 lutego 2016 21:57

    Gdy moje dzieci były malutkie ,robiłam im podobne jajka.Wydrążyłam wnętrze bułki,smarowałam masłem i wbijałam do środka po jednym jajku ,Doprawiałam i do piekarnika.Upieczone ciepłe bulki z jajkiem w środku posypywałam szczypiorem.Pycha

    Odpowiedz
  20. efffciaa  25 marca 2016 14:23

    To jest jajko w jedynym wydaniu jakiego nie lubię . Każde jajko mi smakuje oprócz w wersji jajka sadzonego – nie wiem czemu , ale tak mam już od wczesnego dzieciństwa 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany