Przepis na śniadanie: Jajka w gniazdkach

Jajka w gniazdkach

Czas przygotowania dania:  Jajka w gniazdkach –  ¼ h
Stopień trudności: łatwy
Czas gotowania: 35 minut
Liczba porcji: 12

Składniki na danie: Jajka w gniazdkach

  • 6-8 średnich ziemniaków
  • sól i mielony pieprz
  • olej do smażenia w spray’u
  • 24 duże jajka

 

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200 ̊C.

Piecz całe ziemniaki przez 45-60 minut, aż będą miękkie. Pozostaw je do wystygnięcia, następnie zetrzyj je na tartce. Przygotowaną masę ziemniaczaną dopraw solą i pieprzem.

Spryskaj obficie 2 foremki do muffinek (na 12 babeczek) olejem. Włóż po 3-4 łyżki utartych ziemniaków do pojedynczych foremkek. Palcami dociśnij masę ziemniaczaną do spodu i ścianek foremek. Spryskaj wypełnione masą foremki olejem. Piecz przez 15-20 minut, uważając, żeby się nie spaliły.

Pozwól wystygnąć upieczonej masie ziemniaczanej. Rozbij po jednym jajku do każdej z foremek z ziemniakami. Posyp solą i pieprzem jajka. Piecz około 15 minut, do momentu, aż białka się zetną.

Danie pochodzi z programu  „Kobieta na Dzikim Zachodzie”. Premiera: poniedziałek, 7 września o godz. 18.00 –  na antenie Polsat Food Network

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (237 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...