Przepis na śniadanie: Jajka w gniazdkach
Czas przygotowania dania: Jajka w gniazdkach – ¼ h
Stopień trudności: łatwy
Czas gotowania: 35 minut
Liczba porcji: 12
Składniki na danie: Jajka w gniazdkach
- 6-8 średnich ziemniaków
- sól i mielony pieprz
- olej do smażenia w spray’u
- 24 duże jajka
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200 ̊C.
Piecz całe ziemniaki przez 45-60 minut, aż będą miękkie. Pozostaw je do wystygnięcia, następnie zetrzyj je na tartce. Przygotowaną masę ziemniaczaną dopraw solą i pieprzem.
Spryskaj obficie 2 foremki do muffinek (na 12 babeczek) olejem. Włóż po 3-4 łyżki utartych ziemniaków do pojedynczych foremkek. Palcami dociśnij masę ziemniaczaną do spodu i ścianek foremek. Spryskaj wypełnione masą foremki olejem. Piecz przez 15-20 minut, uważając, żeby się nie spaliły.
Pozwól wystygnąć upieczonej masie ziemniaczanej. Rozbij po jednym jajku do każdej z foremek z ziemniakami. Posyp solą i pieprzem jajka. Piecz około 15 minut, do momentu, aż białka się zetną.
Danie pochodzi z programu „Kobieta na Dzikim Zachodzie”. Premiera: poniedziałek, 7 września o godz. 18.00 – na antenie Polsat Food Network