Przepis na sernik na zimno z bakaliami

­

Bakalland - sernik na zimno z bakaliamiW upalne dni rezygnujemy z czekoladowych, topiących się słodkości na rzecz orzeźwiających, owocowych przekąsek. Taką może być wyśmienity sernik na zimno z dodatkiem bakalii, który zachwyci Twoich najbliższych w wiosenno-letnie popołudnia.

Składniki:

  • pół kilograma sera tłustego mielonego
  • 13 dag masła
  • 2 jajka plus 2 żółtka
  • szklanka bakalii-orzechy włoskie, migdały, rodzynki np. Bakalland
  • owoce do dekoracji np. truskawki
  • 3 galaretki cytrynowe (2 na wierzch i 1 do masy serowej)
  • cukier puder (półtorej szklanki)

Przygotowanie:

Rozpuścić galaretkę w 2/3 szklanki wrzącej wody z czajnika. Utrzeć masło 82%. Gdy będzie już miękkie, dodać po łyżce cukier puder aż do wyczerpania, potem 4 żółtka, z czego 2 białka zachować na później. Ucierać masę 15 minut. Dodać torebkę cukru wanilinowego. Do utartej masy dodawać po łyżce biały ser oraz krzepnącą żółtą galaretkę.

Ubić 2 białka na sztywną pianę i dodać pianę razem z bakaliami do masy serowej. Delikatnie mieszać od góry do dołu, tak żeby nie rozbić delikatnej piany z białek.

Masę należy wlać do tortownicy 24 cm na wysmarowany masłem i oprószony bułką tartą spód. Wstawić sernik do lodówki. Po ok. 2 godzinach wierzch sernika powinien nieco stężeć, gdy już stężeje, można przystąpić do dekoracji.

Rozpuścić 2 galaretki w 3 szklankach wody i odstawić do ostygnięcia. Na desce przygotować owoce do dekoracji. Ułożyć owoce na serniku, zalać chłodną galaretką i wstawić z powrotem do lodówki. Sernik należy przygotować poprzedniego dnia przed podaniem, ponieważ potrzebuje czasu do stężenia.

Spodobał ci się ten przepis? Wypróbuj również sernikobrownie z wiśniami

Oryginalny przepis na sernik: Sernikobrownie z wiśniami

Oryginalny przepis na sernik: Sernikobrownie z wiśniami

Oto nietypowy przepis na sernik: czyli sernikobrownie - łączy w sobie sernik z ciastem czekoladowym i wiśniami. Składniki - przepis na sernik: Sernikobrownie z wiśniami Część serowa: 450 g twarożku kanapkowo sernikowego Mój Ulubiony 2 jajka 2 łyżki

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (215 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  11 czerwca 2014 17:38

    Wygląda znakomicie.

    Odpowiedz
  2. bbo  11 czerwca 2014 19:32

    Najlepszy jest z owocami sezonowymi. W sobotę robiłam z truskawkami.

    Odpowiedz
  3. Agnieszka  27 listopada 2015 14:39

    Musi być pyszny

    Odpowiedz
  4. Joanna007  14 grudnia 2016 08:47

    Inny przepis, inne zdjęcie… Strasznie tego nie lubię. Moim zdaniem zdjęcie potrawy powinno być zgodne z przepisem a nie być tylko ilustracją do artykułu… Strasznie napaliłam się na ten sernik na zdjęciu 😛

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany