Przepis na sernik japoński – Cotton Soft Japanese Cheesecake

Sernik japoński to zupełnie inne ciasto, niż to które znamy jako sernik polski czy amerykański. Sernik japoński jest lekki, pianowy i smakiem lekko przypomina wykwintny francuski suflet lub biszkopt. Doskonale opisuje smak tego sernika jego angielska nazwa – Cotton Soft Japanese Cheesecake. Podobnie jak kłębuszki bawełny – jest on miękki i delikatny.  Jest to sernik, który w przeciwieństwie do większości serników nie opada! Jedyna trudność  polega na ty, że musi być on pieczony w kąpieli wodnej, w związku z tym podany przepis jest na mniejszą formę, tak aby było możliwe włożenie jej do drugiej formy napełnionej wodą. Dodatkowo polecamy wzbogacić jego smak lekką nutą cytrynową, ale można pominąć składniki cytrynowe i pozostać przy jego klasycznej wersji. Nam ten wypiek udaje się zawsze – warto zatem chociaż raz go spróbować.

sernik japoński - Cotton Soft Japanese Cheesecake

fot. materiały własne

Składniki na sernik japoński – forma o średnicy 23 cm

Ilość porcji:10

Czas przygotowania i pieczenia – ok. 120 min.

  • 7 jajek
  • 270 g twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 65 g masła
  • 170 ml mleka
  • 170 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  •  sok z połowy cytryny
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Sposób wykonania

  1. W garnku zmieszaj masło razem z  twarożkiem i mlekiem.
  2. Podgrzewaj na małym ogniu mieszając aż uzyskasz jednolitą konsystencję masy. Masa nie może być gorąca, ale  lekko ciepła. Nie podgrzewaj jej dłużej.
  3. Jajka o temperaturze pokojowej rozbij i rozdziel żółtko od białek.
  4. Żółtka wlej do masy serowej.
  5. Dodaj do masy serowej także sok oraz skórkę z cytryny i całość delikatnie wymieszaj.
  6. Aby dodatkowo spulchnić sernik – przesiej dwa razy rzez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  7. Przesiane maki dodaj do masy i  delikatnie zamieszaj.
  8. Ubij białka na sztywną masę przy końcu (gdy piana będzie biała) dodając cukier puder.  cukier puder.
  9. Dodaj biała do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszaj. To bardzo ważny etap: najlepiej łączyć pianę z masą w kilku turach – bardzo delikatnie, ale dokładnie.
  10. Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał ponad formę ok. 5 cm – bowiem sernik japoński rośnie powyżej formy.
  11. Formę owiń dodatkowo folią al miniową, co ją zabezpieczy przed wodą z kąpieli wodnej
  12. Formę włóż do większej formy/blaszki/naczynia żaroodpornego, do którego wlejesz wodę
  13. Przelej do formy masę serową
  14. Do większej formy wlej wrzątek, tak aby poziom wody sięgał 1/3 wysokości formy z ciastem
  15. Wstaw na dolny poziom do piekarnika nagrzanego do temp. 200ºC.  Nie piecz tego ciasta  z użyciem termoobiegu i nie otwieraj podczas pieczenia piekarka!
  16. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do   135ºC i piecz przez 35 min.
  17. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku na 30 min.
  18. Po tym czasie wyjmij ostrożnie z piekarnika, poczekaj aż wystygnie i posyp cukrem pudrem
  19. Podawaj z konfiturą, owocami lub bitą śmietaną

Może czytając przepis odniesiecie wrażenie, że to skomplikowane – ale to tylko pozór.  Całość nie zajmie Wam więcej czasu, niż upieczenie klasycznego sernika.Warto chociaż raz upiec taki sernik japoński! 

Dla tych, którzy szukają pomysłu na inne serniki – oto TOP  najlepszych przepisów na serniki:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (169 głosów, średnia: 4,63 z 5)
loading... zapisuję głos...