Przepis na: Sandacz z chrupiącą skórką na dyniowym risotto

Sandacz-z-chrupiaca-skorka-na-dyniowym-risotto

Składniki na danie – Sandacz z chrupiącą skórką na dyniowym risotto:

  • 50 g risotto
  • 100 g smażonego sandacza
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • Kiełki sałat

Sposób przygotowania:

  1. Usmażoną rybę ułóż na risotto, polej niewielką ilością oleju z dyni, a następnie udekoruj kiełkami sałat.

a) Risotto z dyni

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 1 strąk czerwonej papryki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g upieczonej dyni makaronowej
  • 2 cebulki szalotki
  • 3 łyżki pestek z dyni
  • 100 ml oleju z pestek dyni
  • 200 g parmezanu
  • 500 ml białego wina
  • 2 kostki rosołowe Bulion drobiowy Knorr
  • 200 ml śmietany Rama Cremefine

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną paprykę i czosnek w garnku na odrobinie oleju. Wrzuć do garnka ryż i smaż chwilę wszystko razem.
  2. Podlej winem i poczekaj aż wino zupełnie odparuje, a następnie dodaj dynię.
  3. Podlej potrawę ok. 200 ml wody i dodaj kostki Knorr dla pełnego smaku.
  4. Gotuj dalej ryż, przez cały czas podlewając płynem, aż zrobi się miękki w środku.
  5. Na koniec posyp parmezanem i pestkami z dyni, dodaj śmietanę.

b)  Sandacz

Składniki:

  • 100 g sandacza
  • Kilka listków bazylii pokrojonych w drobne paseczki
  • Kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Skórka otarta z cytryny
  • ¼ łyżeczki Deliktu warzywnego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Stwórz aromatyczną marynatę. Wszystkie składniki połącz ze sobą.
  2. Natrzyj rybę powstałą marynatą.
  3. Smaż rybę od strony skóry przez około 5 min.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (192 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  3 listopada 2014 07:11

    Pięknie podane!

    Odpowiedz
  2. bbo  3 listopada 2014 10:12

    Ale porcja jak dla niemowlaka 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  3 listopada 2014 10:48

    Sandacza za mało!

    Odpowiedz
  4. efffciaa  7 marca 2016 13:31

    Lubię sandacza , chociaż szczupak jest smaczniejszy i ma mniej ości , ale ryba w połączeniu z dyniowym risotto jakoś mi za bardzo nie pasuje , albo jedno , albo drugie , a nie razem .

    Odpowiedz
  5. linea  10 października 2016 10:13

    Chętnie skosztowałabym takie danie.

    Odpowiedz
  6. AnnStyl  20 grudnia 2016 13:22

    Smakowicie wygląda ta potrawa. Rozumiem, że to tylko przystawka :)? Bo jak dla mnie to stanowczo zbyt mała porcja. Forma podania zachęca do konsumpcji, a ja lubię zjeść, a nie tylko podziwiać. Więc poproszę o więcej :).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany