Przepis na: Sandacz z chrupiącą skórką na dyniowym risotto

Sandacz-z-chrupiaca-skorka-na-dyniowym-risotto

Składniki na danie – Sandacz z chrupiącą skórką na dyniowym risotto:

  • 50 g risotto
  • 100 g smażonego sandacza
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • Kiełki sałat

Sposób przygotowania:

  1. Usmażoną rybę ułóż na risotto, polej niewielką ilością oleju z dyni, a następnie udekoruj kiełkami sałat.

a) Risotto z dyni

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 1 strąk czerwonej papryki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g upieczonej dyni makaronowej
  • 2 cebulki szalotki
  • 3 łyżki pestek z dyni
  • 100 ml oleju z pestek dyni
  • 200 g parmezanu
  • 500 ml białego wina
  • 2 kostki rosołowe Bulion drobiowy Knorr
  • 200 ml śmietany Rama Cremefine

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną paprykę i czosnek w garnku na odrobinie oleju. Wrzuć do garnka ryż i smaż chwilę wszystko razem.
  2. Podlej winem i poczekaj aż wino zupełnie odparuje, a następnie dodaj dynię.
  3. Podlej potrawę ok. 200 ml wody i dodaj kostki Knorr dla pełnego smaku.
  4. Gotuj dalej ryż, przez cały czas podlewając płynem, aż zrobi się miękki w środku.
  5. Na koniec posyp parmezanem i pestkami z dyni, dodaj śmietanę.

b)  Sandacz

Składniki:

  • 100 g sandacza
  • Kilka listków bazylii pokrojonych w drobne paseczki
  • Kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Skórka otarta z cytryny
  • ¼ łyżeczki Deliktu warzywnego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Stwórz aromatyczną marynatę. Wszystkie składniki połącz ze sobą.
  2. Natrzyj rybę powstałą marynatą.
  3. Smaż rybę od strony skóry przez około 5 min.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (194 głosów, średnia: 4,48 z 5)
loading... zapisuję głos...