Przepis na: Sandacz z chrupiącą skórką na dyniowym risotto
Składniki na danie – Sandacz z chrupiącą skórką na dyniowym risotto:
- 50 g risotto
- 100 g smażonego sandacza
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- Kiełki sałat
Sposób przygotowania:
- Usmażoną rybę ułóż na risotto, polej niewielką ilością oleju z dyni, a następnie udekoruj kiełkami sałat.
a) Risotto z dyni
Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 1 strąk czerwonej papryki chili
- 3 ząbki czosnku
- 500 g upieczonej dyni makaronowej
- 2 cebulki szalotki
- 3 łyżki pestek z dyni
- 100 ml oleju z pestek dyni
- 200 g parmezanu
- 500 ml białego wina
- 2 kostki rosołowe Bulion drobiowy Knorr
- 200 ml śmietany Rama Cremefine
Sposób przygotowania:
- Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną paprykę i czosnek w garnku na odrobinie oleju. Wrzuć do garnka ryż i smaż chwilę wszystko razem.
- Podlej winem i poczekaj aż wino zupełnie odparuje, a następnie dodaj dynię.
- Podlej potrawę ok. 200 ml wody i dodaj kostki Knorr dla pełnego smaku.
- Gotuj dalej ryż, przez cały czas podlewając płynem, aż zrobi się miękki w środku.
- Na koniec posyp parmezanem i pestkami z dyni, dodaj śmietanę.
b) Sandacz
Składniki:
- 100 g sandacza
- Kilka listków bazylii pokrojonych w drobne paseczki
- Kilka gałązek tymianku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- Skórka otarta z cytryny
- ¼ łyżeczki Deliktu warzywnego Knorr
Sposób przygotowania:
- Stwórz aromatyczną marynatę. Wszystkie składniki połącz ze sobą.
- Natrzyj rybę powstałą marynatą.
- Smaż rybę od strony skóry przez około 5 min.