Przepis na: Rozgrzewająca zupa rybna

Rozgrzewająca zupa rybna

Przepis przygotowała Urszula Pałka, autorka bloga „Kuchnia na Wzgórzu”

Składniki na danie – Rozgrzewająca zupa rybna:

  • 1,5 l wywaru warzywnego bez soli
  • 20 dkg średnich mrożonych krewetek
  • 30 dkg polędwicy z dorsza lub innej ryby (unikajmy pangi i tilapii )
  • 5 kawałków selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała ostra papryczka chili
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 2 puszki całych pomidorów

 Sposób przygotowania:

Puszki z pomidorami otwieramy przelewamy do blendera i miksujemy. Odstawiamy.

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy oraz papryczkę siekamy również. Seler naciowy tniemy w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim czosnek i cebulę, po chwili dodajemy połowę pokrojonego selera, oraz część naszej papryczki chili i całość przesmażamy mieszając przez chwilę, dorzucamy krewetki i jeszcze przed sekundę mieszamy podsmażając. Po chwili dodajemy wywar i do niego dodajemy rybę ( gotując się w wywarze pięknie się rozpadnie ), dodajemy pomidory i wszystko mieszamy. Przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszamy gaz, pozwalamy się zupie gotować przez około 20 minut. Do zupy dodajemy pozostały seler, próbujemy zupę i doprawiamy ją pieprzem oraz ewentualnie pozostałą papryczką. Przykrywamy zupę, wyłączamy garnek i gotowe, można podawać.

 

* do przepisu dodana jest jedną papryczkę chili… ze względu na ostrość chili, dlatego ostrożnie doprawiajmy zupę! Nawiązując do książki Konrada Gacy „Kuchnia fit” – dla mnie ta zupa rybna poprawia humor, rozgrzewa czy możne chcieć czegoś więcej?

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (215 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...