Przepis na: Rozgrzewająca zupa rybna
Przepis przygotowała Urszula Pałka, autorka bloga „Kuchnia na Wzgórzu”
Składniki na danie – Rozgrzewająca zupa rybna:
- 1,5 l wywaru warzywnego bez soli
- 20 dkg średnich mrożonych krewetek
- 30 dkg polędwicy z dorsza lub innej ryby (unikajmy pangi i tilapii )
- 5 kawałków selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała ostra papryczka chili
- pieprz świeżo mielony do smaku
- 2 puszki całych pomidorów
Sposób przygotowania:
Puszki z pomidorami otwieramy przelewamy do blendera i miksujemy. Odstawiamy.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy oraz papryczkę siekamy również. Seler naciowy tniemy w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim czosnek i cebulę, po chwili dodajemy połowę pokrojonego selera, oraz część naszej papryczki chili i całość przesmażamy mieszając przez chwilę, dorzucamy krewetki i jeszcze przed sekundę mieszamy podsmażając. Po chwili dodajemy wywar i do niego dodajemy rybę ( gotując się w wywarze pięknie się rozpadnie ), dodajemy pomidory i wszystko mieszamy. Przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszamy gaz, pozwalamy się zupie gotować przez około 20 minut. Do zupy dodajemy pozostały seler, próbujemy zupę i doprawiamy ją pieprzem oraz ewentualnie pozostałą papryczką. Przykrywamy zupę, wyłączamy garnek i gotowe, można podawać.
* do przepisu dodana jest jedną papryczkę chili… ze względu na ostrość chili, dlatego ostrożnie doprawiajmy zupę! Nawiązując do książki Konrada Gacy „Kuchnia fit” – dla mnie ta zupa rybna poprawia humor, rozgrzewa czy możne chcieć czegoś więcej?
Może być też bez krewetek, ale z innymi gatunkami ryb.Albo wersja cerę – po prostu zmiksować ugotowane ryby i warzywa.Dodatkowo przetrzeć jeszcze przez sito,aby ustrzec się ewentualnych ości.Podawac wówczas z czosnkowym grzankami.
Dziękujemy za cenne uwagi 🙂
To nie dla mnie. Nie lubię zupy rybnej.
muszę spróbować ale bez krewetek. Wygląda ciekawie 🙂 Pewnie i tak smakuje.
Jadłam zupę rybną, ale na rybach a nie na krewetkach.
Nie jadłam takiej zupy , warto spróbować.
Krewetkowej jeszcze nie próbowałam…
Bardzo fajny przepis.
Ta zupa jest pyszna! Jadłam wersję wzbogaconą o mule
Jadłam tą zupkę , chociaż sama jej nie robiłam , za to mój osobisty kucharz owszem ją dla mnie ugotował , uwielbiam wszystko co jest związane z rybkami w każdej postaci 🙂
Nigdy nie miałam okazji jeść zupy rybnej.
Na pewno smaczna. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.