Przepis na: Rozgrzewająca zupa rybna
Przepis przygotowała Urszula Pałka, autorka bloga „Kuchnia na Wzgórzu”
Składniki na danie – Rozgrzewająca zupa rybna:
- 1,5 l wywaru warzywnego bez soli
- 20 dkg średnich mrożonych krewetek
- 30 dkg polędwicy z dorsza lub innej ryby (unikajmy pangi i tilapii )
- 5 kawałków selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała ostra papryczka chili
- pieprz świeżo mielony do smaku
- 2 puszki całych pomidorów
Sposób przygotowania:
Puszki z pomidorami otwieramy przelewamy do blendera i miksujemy. Odstawiamy.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy oraz papryczkę siekamy również. Seler naciowy tniemy w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim czosnek i cebulę, po chwili dodajemy połowę pokrojonego selera, oraz część naszej papryczki chili i całość przesmażamy mieszając przez chwilę, dorzucamy krewetki i jeszcze przed sekundę mieszamy podsmażając. Po chwili dodajemy wywar i do niego dodajemy rybę ( gotując się w wywarze pięknie się rozpadnie ), dodajemy pomidory i wszystko mieszamy. Przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszamy gaz, pozwalamy się zupie gotować przez około 20 minut. Do zupy dodajemy pozostały seler, próbujemy zupę i doprawiamy ją pieprzem oraz ewentualnie pozostałą papryczką. Przykrywamy zupę, wyłączamy garnek i gotowe, można podawać.
* do przepisu dodana jest jedną papryczkę chili… ze względu na ostrość chili, dlatego ostrożnie doprawiajmy zupę! Nawiązując do książki Konrada Gacy „Kuchnia fit” – dla mnie ta zupa rybna poprawia humor, rozgrzewa czy możne chcieć czegoś więcej?