Przepis na risotto z cukinią i zielonym groszkiem

Dieta wegetariańska powinna być dobrze zbilansowana i bogata w wartościowe składniki. Do tego dobrze, aby przygotowywane potrawy były sycące, ale jednocześnie lekkostrawne. Jednym z dań obiadowych, które warto polecić jest warzywne risotto. Jak je przyrządzić?

Mat. nadesłane

Risotto to popularna potrawa kuchni włoskiej. Jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych i alternatywą dla makaronów. Wyśmienicie smakuje z warzywami, co sprawia, że danie zyskuje moc witamin. Grunt jednak to odpowiednio je doprawić, tak, aby było aromatyczne. Jak to zrobić? Oto przepis:

Składniki (na 3-4 porcje):

• 150 g ryżu do risotto (arborio)
• 1 szalotka lub cebulka
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• 3 łyżki tartego parmezanu
• ½ cukinii
• 3 łyżki zielonego, mrożonego groszku
• olej rzepakowy do smażenia

600-700 ml bulionu warzywnego:
• 800 ml wody Mama i ja
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• ¼ selera
• ½ pora
• 2-3 łodygi natki pietruszki i/lub lubczyku
• sól, ziele angielskie do smaku

Wykonanie:

1. Przygotuj bulion warzywny. Umyte i obrane warzywa gotuj na średnim ogniu razem z pozostałymi składnikami około 30-40 minut (do miękkości). Dopraw do smaku.
2. Na patelni (na 2-3 łyżkach oleju) podsmaż posiekaną cebulkę z czosnkiem. Dodaj ryż, wymieszaj i zostaw na ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dodaj chochlę bulionu i duś pod przykryciem.
3. Gdy płyn się wchłonie, ponownie dolej chochlę wywaru. Postępuj tak, aż do momentu, gdy ryż będzie prawie miękki. Wtedy dodaj drobno pokrojoną cukinię i zielony groszek.
4. Całość wymieszaj i dodaj ostatnią chochlę bulionu. Po 3-4 minutach dodaj masło, parmezan i całość wymieszaj. Dopraw do smaku.

Mat. nadesłane

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (15 głosów, średnia: 4,93 z 5)
zapisuję głos...