Przepis na pyszne kremowe kanapki z majonezem

Jak wiadomo śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Warto więc, aby było zdrowe i pożywne. Pyszne kremowe kanapki z majonezem mogą być świetną propozycją na dobry początek dnia, ale także jak przekąska w porze lunchu. Ważne jednak, aby zawarte w nich składniki były dobrze zbilansowane.

Spis treści:

Przygotowanie tych pysznych kanapek z dodatkiem majonezu jest dziecinnie proste, a dodatek warzyw czyni je jeszcze bardziej zdrowymi. Kanapka z łososiem, awokado czy z indykiem może być świetną alternatywą dla zwykłych kromek chleba z mięsno-serową „wkładką”. Zobaczcie jak przygotować śniadaniowe propozycje kreatywnie:

Kanapka z łososiem

Składniki:

filet z łososia – 2 sztuki

oliwa z oliwek – 1 łyżka

sól i pieprz do smaku – 1 szczypta

sok z cytryny – 1 łyżeczka

świeży koperek – 1 łyżeczka

ciabatta kromki – 2 sztuki

Majonez Hellmann’s Babuni -4 łyżki

liście sałaty – 4 sztuki

ogórek -0.5 sztuki

drobno posiekana czerwona cebula -1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej grill lub patelnię na średnim ogniu. Posmaruj filety z łososia oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem, skórką z cytryny, sokiem z cytryny i suszonym (lub świeżym) koperkiem. Umieść filety skórą do dołu na grillu lub patelni i grilluj je przez około 3-4 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będą ugotowane i będą łatwo łuszczyć się widelcem. Gdy łosoś będzie już ugotowany, zdjąć go z ognia i odstaw na chwilę.

Krok 2

Przekrój ciabattę lub bagietkę na pół, tak aby kawałki chleba nie rozdzieliły się całkowicie (tworząc kieszeń) i posmaruj wnętrze obfitą ilością majonezu Hellmann’s. Ułóż liście sałaty i filety z łososia na majonezie. Dodaj plasterki ogórka, czerwoną cebulę, koperek lub kiełki do smaku.

Krok 3

Podawaj natychmiast z ulubionym dodatkiem, takim jak frytki, sałatka coleslaw lub zwykła zielona sałata.

Kanapka z awokado

Składniki:

kromki pieczywa na zakwasie – 2 sztuki

ser gouda -2 plastry

awokado – 0.5 sztuki

ogórek – 4 plastry

jajko – 1 sztuka

jarmuż – 2 listków

Majonez Hellmann’s Babuni – 2 łyżki

kiełki lucerny – 1 garść

sól i pieprz do smaku – 1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku:

Krok 1

Najpierw ugotuj jajka na twardo. W tym celu umieść jajka w garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do niskiego i gotować przez 9 do 12 minut. Wyjmij jajko, pozwól mu ostygnąć w zimnej wodzie, a następnie pokrój obrane jajko na plasterki. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 2

W międzyczasie można również gotować jarmuż (użyj tylko liści i usuń twardą łodygę) w gorącej wodzie przez kilka minut, aby zmiękł na tyle, aby można go było ugryźć. Możesz również skropić kapustę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, aby dodać jej dodatkowego smaku.

Krok 3

Lekko opiecz dwie kromki ulubionego chleba (w tosterze lub na patelni), a następnie posmaruj jedną z nich majonezem. Na wierzchu ułożyć plasterki ogórka, kiełki, jajko, awokado, plasterki sera i jarmuż. Na wierzchu ułożyć drugą kromkę chleba posmarowaną majonezem.

Kremowa kanapka z indykiem

Składniki:

chleb żytni na zakwasie, kromki – 4 sztuki

pieczony indyk -100 gramów

Majonez Hellmann’s Babuni -80 gramów

roszponka – 40 gramów

liście rukoli – 10 gramów

pomidorki koktajlowe – 140 gramów

kiełki buraka – 20 gramów

Przygotowanie krok po kroku:

Krok 1

Rozgrzej patelnię grillową lub opiekacz, opiecz w nim pieczywo.

Krok 2

Posmaruj majonezem podgrzane na grillu kromki chleba.

Krok 3

Na dwie kromki chleba nałóż roszponkę i rukolę, następnie plastry indyka i pokrojone pomidorki koktajlowe. Na wierzch dodaj kiełki.

Krok 4

Tak przygotowane kanapki przykryj pozostałymi dwoma kromkami chleba posmarowanymi majonezem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (16 głosów, średnia: 5,00 z 5)
zapisuję głos...