Przepis na pyszne kremowe kanapki z majonezem
Jak wiadomo śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Warto więc, aby było zdrowe i pożywne. Pyszne kremowe kanapki z majonezem mogą być świetną propozycją na dobry początek dnia, ale także jak przekąska w porze lunchu. Ważne jednak, aby zawarte w nich składniki były dobrze zbilansowane.
Przygotowanie tych pysznych kanapek z dodatkiem majonezu jest dziecinnie proste, a dodatek warzyw czyni je jeszcze bardziej zdrowymi. Kanapka z łososiem, awokado czy z indykiem może być świetną alternatywą dla zwykłych kromek chleba z mięsno-serową „wkładką”. Zobaczcie jak przygotować śniadaniowe propozycje kreatywnie:
Kanapka z łososiem
Składniki:
filet z łososia – 2 sztuki
oliwa z oliwek – 1 łyżka
sól i pieprz do smaku – 1 szczypta
sok z cytryny – 1 łyżeczka
świeży koperek – 1 łyżeczka
ciabatta kromki – 2 sztuki
Majonez Hellmann’s Babuni -4 łyżki
liście sałaty – 4 sztuki
ogórek -0.5 sztuki
drobno posiekana czerwona cebula -1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej grill lub patelnię na średnim ogniu. Posmaruj filety z łososia oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem, skórką z cytryny, sokiem z cytryny i suszonym (lub świeżym) koperkiem. Umieść filety skórą do dołu na grillu lub patelni i grilluj je przez około 3-4 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będą ugotowane i będą łatwo łuszczyć się widelcem. Gdy łosoś będzie już ugotowany, zdjąć go z ognia i odstaw na chwilę.
Krok 2
Przekrój ciabattę lub bagietkę na pół, tak aby kawałki chleba nie rozdzieliły się całkowicie (tworząc kieszeń) i posmaruj wnętrze obfitą ilością majonezu Hellmann’s. Ułóż liście sałaty i filety z łososia na majonezie. Dodaj plasterki ogórka, czerwoną cebulę, koperek lub kiełki do smaku.
Krok 3
Podawaj natychmiast z ulubionym dodatkiem, takim jak frytki, sałatka coleslaw lub zwykła zielona sałata.
Kanapka z awokado
Składniki:
kromki pieczywa na zakwasie – 2 sztuki
ser gouda -2 plastry
awokado – 0.5 sztuki
ogórek – 4 plastry
jajko – 1 sztuka
jarmuż – 2 listków
Majonez Hellmann’s Babuni – 2 łyżki
kiełki lucerny – 1 garść
sól i pieprz do smaku – 1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku:
Krok 1
Najpierw ugotuj jajka na twardo. W tym celu umieść jajka w garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do niskiego i gotować przez 9 do 12 minut. Wyjmij jajko, pozwól mu ostygnąć w zimnej wodzie, a następnie pokrój obrane jajko na plasterki. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
W międzyczasie można również gotować jarmuż (użyj tylko liści i usuń twardą łodygę) w gorącej wodzie przez kilka minut, aby zmiękł na tyle, aby można go było ugryźć. Możesz również skropić kapustę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, aby dodać jej dodatkowego smaku.
Krok 3
Lekko opiecz dwie kromki ulubionego chleba (w tosterze lub na patelni), a następnie posmaruj jedną z nich majonezem. Na wierzchu ułożyć plasterki ogórka, kiełki, jajko, awokado, plasterki sera i jarmuż. Na wierzchu ułożyć drugą kromkę chleba posmarowaną majonezem.
Kremowa kanapka z indykiem
Składniki:
chleb żytni na zakwasie, kromki – 4 sztuki
pieczony indyk -100 gramów
Majonez Hellmann’s Babuni -80 gramów
roszponka – 40 gramów
liście rukoli – 10 gramów
pomidorki koktajlowe – 140 gramów
kiełki buraka – 20 gramów
Przygotowanie krok po kroku:
Krok 1
Rozgrzej patelnię grillową lub opiekacz, opiecz w nim pieczywo.
Krok 2
Posmaruj majonezem podgrzane na grillu kromki chleba.
Krok 3
Na dwie kromki chleba nałóż roszponkę i rukolę, następnie plastry indyka i pokrojone pomidorki koktajlowe. Na wierzch dodaj kiełki.
Krok 4
Tak przygotowane kanapki przykryj pozostałymi dwoma kromkami chleba posmarowanymi majonezem.